Churchill vörös arccal várja a költségvetést

Sir Winston Churchill ligeti büsztje pár hete ismét pirosra van festve, többnyelvű "gyilkos" feliratokkal és Dávid-csillagokkal fogadja a publikumot - és ez még jó pár hétig valószínűleg így is lesz. Mint oly sokan mások, a szoborfenntartók is a fővárosi költségvetés elfogadására várnak; egyelőre mozdulni sem tudnak.

Néhány hete - úgy hatodszor - megint meggyalázták Winston Churchill városligeti mellszobrát. Maradt a jó öreg szisztéma: az egykori brit miniszterelnök, ki tudja miért, ismét kapott egy adag vörös festéket, amelyből a posztamensére Dávid-csillagokat, a "cionista" és a "gyilkos" szavakat festették, utóbbit a turisták kedvéért angolul is megismételték.

Az elmúlt szűk egy hónapban nem ez volt az egyetlen köztériszobor-rongálás Budapesten. Bő hete a Margitszigeten álló Ambrus Zoltán-mellszobornak estek neki, ezt speciel talapzatostul feldöntötték. A jelek arra mutattak, hogy itt szimplán a bronzot akarták elvinni, de ez nem jött össze: miután legutóbb ellopták, majd pótolták, különféle csapolásokkal sikerült olyan erősen rögzíteni a büsztöt a kőhöz, hogy a delikvenseknek be kellett érniük a borogatással - közölte érdeklődésünkre a Budapest Galéria osztályvezetője.

Churchill szobrát úgy hatvanezer forint körüli összegből lehetne rendbe hozni, Ambrus Zoltánét - amely most egy műteremben várja sorsa jobbra fordulását - nagyjából százezerből. A Budapest Galériának azonban momentán még ennyi pénze sincs - mondta Szilágyi András. Karbantartásra eddig egy fillért sem kaptak, és a fővárosi költségvetés késése miatt a felújítási pénz sincs még a kasszában. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy amíg nem lesz meg a karbantartásra fordítható összeg, sem a brit miniszterelnök, sem az író szobrát nem tudják rendbe/helyre rakni.

A felújításokra költhető keret - 16,4 millió forintot hagytak jóvá a városházi bizottságok - a várakozások szerint legkésőbb május végére érkezik meg a Budapest Galériához, amelynek, mint minden évben, most is megvan a listája a legsürgősebb munkákról. A társaság szeretné pótolni Rottenbiller Lipót ellopott bronz mellszobrát Kőbányán, a XVII. kerületben álló, labdázó gyerekeket ábrázoló munka egyik eltűnt alakját, Kampfl József Lebegés című kompozíciójának egyik ugyancsak hiányzó (szintén bronz) figuráját, Thomas Mann ugyancsak jó régen ellopott Bécsi úti büsztjét, és a XV. kerületi Bányász című alkotás hiányzó részeit. A tervek között szerepel a XIII. kerületi Duna-parton látható Mauthausen-emlékmű szobrainak rendbetétele, a Jósika utcai Rózsa Ferenc-emlékkút és Varga Imre Újhegyen álló munkás-alakjának helyrepofozása, valamint a Rác fürdőnél, az Esperanto Parkban felállított Zamenhof Lajos-szobor visszahelyezése is (utóbbit a helyi rendőrségnek köszönhetően időben sikerült raktárba menteni a tolvajok elől; a szobron látszottak a lopás vagy rongálás előkészületei). Ez így együtt nagyjából el is viszi a szűk 16 és fél milliót.

A szobor még hetekig így áll a Városligetben
A szobor még hetekig így áll a Városligetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.