Várfal a levegőben

Az építészet csodákra képes a műemlékek között is. Jó néhány statikai mutatványnak voltunk tanúi az elmúlt években. Több emelet magasan megtartott homlokzati fal, oszlopokkal alátámasztott várfal, emeleti bálterem, mely körül lebontották a szállodát. Néhány példa, melynek szemtanúi lehettünk - csak Budapesten.

A ház nélkül maradt homlokzatok látványa másfél évtizede kezdett elterjedni a fővárosban, külföldi példák nyomán. Ez a módszer az úgynevezett fászádizmus, melynek elnevezése a francia facade (homlokzat) szóból ered. Párizsból indult hódító útjára, körülbelül harminc éve. Most, a műemlékek világnapján ezt a technikát igazság szerint kárhoztatni illene, mert erősen kompromisszumos megoldás. A régi épület nagy részét ugyanis fel kell áldozni, hogy a homlokzat megmaradhasson legalább a városkép kedvéért. Első rangú műemlékeknél - ha használhatjuk ezt a nem hivatalos megkülönböztető fogalmat - nem is szokták alkalmazni. Inkább olyan védett, városi polgárházaknál, melyeknek elsősorban utcaképi jelentőségük van.

Budapesten az első épület, amelyen a teljes bontás helyett ezt a homlokzatmegtartásos bontást alkalmazták, a Pesti Barnabás utcai Vasudvar volt, a kilencvenes évek elején. Nagy felháborodást váltott ki a városvédők körében. Később aztán ezzel a technikával épült újjá a körúti Royal Szálló. Igaz, itt egy szobányi rész megmaradt az épületből is a fal mögött. E felújításnak külön érdekessége volt az első emeleti (!) bálterem (az egykori Vörös Csillag, majd Apolló mozi helyiségének) megtartása a Hársfa utca felőli oldalon, ami nem utolsósorban Ráday Mihály erőfeszítéseinek volt köszönhető. Különös látványt nyújtott ez a körbebontott tag a letarolt terület közepén. Végül aztán sikeresen építették be az új épületbe. Ma ránézésre senki nem mondaná meg, hogy eredetileg nem annak a része volt.

De a fászádizmus nem állt meg a Royalnál. Folytatódott például a budai Tölgyfa utcában, az egykori remíz helyén épült irodaháznál, ahol az egykori villamosgarázs vég- és oldalfalát belekombinálták az elütő stílusú, modern épületbe. A fal egy része itt az építkezés közben leomlott, ami jelezte, hogy a régi homlokzatok megtartása bizony nem egyszerű feladat. Nem sikerült sajnos a Múzeum utcában sem, a Kálvin Center építésekor. Ott lebontották, még mielőtt ledőlt volna. A legutóbbi években a Blaha Lujza téri volt sajtóház József körúti oldalán meredő, három emelet magas homlokzatfal ámította el a városlakókat. Ez azonban statikailag biztos támaszt kapott, előírásszerű, acélrácsos tartó óvta az eldőléstől, melyhez csavarozással rögzítették hozzá. Mégis szorongó tisztelettel kellett közlekedni e nem mindennapi látványosság alatt.

Laikus számára bravúros megoldásnak látszik az a várfalmegtartás is, amellyel a budai Vár tövében találkozhatunk. A Csikós-udvarban, ahol most mélygarázs épül (illetve jelenleg áll az építkezés), egy támfal alatt kezdték kialakítani a garázslejárót. Ehhez át kellett vágni a támfal középkori alapját - bár a régészek hevesen ellenezték ezt -, s helyén kellett tartani a megmaradó falrészt, amelyet végül vasoszlopos alátámasztással oldottak meg. Így áll a támfal jelenleg is: a levegőben.

Külföldről ennél jóval nagyobb attrakciókról is érkeznek hírek. Tavaly például Németországban egy egész templomot szállítottak arrébb néhány faluval. Mostanában nálunk ehhez hasonló nem történt: a harmincas-negyvenes években azonban igen. A budai Fő utcai templomot például 1937-ben 140 centiméterrel megemelték. Ma márványtábla emlékeztet erre az előterében. A városi szájhagyomány szerint arrébb tolták a Belvárosi templomot is. De ez nem igaz: csak tervezték. Viszont jó példája ez annak, hogy a védett épületek, épületrészek megtartását megoldó, látványos mérnöki bravúrok olykor legendává is válhatnak.

A műemléki világnap alkalmából a műemlékvédelemért Forster Gyula-díját kapta Baliga Kornél építész, Arnóth Ádám építészmérnök és Németh István építészmérnök. A régészeti örökségért Schönvisner István-díját Pálóczi Horváth András kandidátus, tanszékvezető egyetemi tanár és Zsidi Paula régész, az Aquincumi Múzeum igazgatója kapta. ICOMOS-díjas lett a margitszigeti domonkos kolostor maradványainak helyreállítása, a VI. ker., Jókai utca 6. felújítása és a Fővárosi Állat- és növénykert műemlék-helyreállítása. Citromdíjat ítéltek viszont a Várkertbazárnak, a kaposvári Zárda utca 8. számú épület szakszerűtlen helyreállításának és a kisterenyei fűtőház engedély nélküli lebontásának.

A budai Csikós-udvarban egy támfal alatt kezdték el kialakítani a garázslejárót
A budai Csikós-udvarban egy támfal alatt kezdték el kialakítani a garázslejárót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.