Halálfejes zászló az apátság árnyékában

Bár a főszezonban Tihanyban sok a turistalátványosság, kora tavasszal az apátságon kívül csak a panoptikum látogatható. A két részből álló kiállítás valójában árukapcsolás: a kalózmúzeummal csalogatják az érdeklődőket a magyar királyok viaszszobrait bemutató tárlatra.

Két kiállítás egy áráért egy épületben - ezt kínálja a tihanyi történelmi panoptikum, ahol az egyik teremben a leghíresebb magyar királyok viaszszobrai láthatók, a másikban pedig a kora újkor legismertebb kalózainak életnagyságú másait állították ki.

Kétségtelenül furcsa párosítás. Pedig I. András viaszfigurája Tihanyban önmagában is elég vonzó lehetne, hiszen mégiscsak az apátságot alapító Árpád-házi uralkodóról van szó, ám tény, hogy amióta Sir Francis Drake és kalóz barátai is csatlakoztak a 2004-ben megnyílt panoptikum történelmi figuráihoz, jelentősen nőtt a múzeum látogatottsága. Pál Richárd, a magánmúzeum tulajdonosa nem is tagadja, hogy klasszikus árukapcsolásról van szó: sokkal könnyebb becsalogatni a legfiatalabb korosztály tagjait egy olyan kiállításra, ahol a szakállas Könyves Kálmán mellett a Karib-tenger rémével, Feketeszakáll-lal is találkozhat az érdeklődő.

Akármennyire szokatlan is a két téma egymás mellett, a látvány igényes munkára vall. A viaszbábukat Katus György szobrászművész készítette, a ruhákat jelmeztervezők varrták, a háromnyelvű ismertető szövegeket történelemtanárok fogalmazták meg. Az tény, hogy az uralkodókról szóló rövid életrajzok a magyar vendégek számára kevés újdonsággal szolgálhatnak, így aztán óhatatlanul is jobban leköti a látogatók figyelmét a kalózok világa. Bár a kalózkodás mestersége egyidős a tengeri kereskedelem kialakulásával, a kalózmúzeum a XVI-XVIII. századi időszakra fókuszál. Ennek megfelelően ugyan francia, spanyol és portugál kalózokat is bemutat a tárlat, a középpontban mégis a fénykorát élő brit birodalom legismertebb tengeri bűnözői állnak. A szobrok által megidézett kalózok között egyetlen kitalált személy akad: R. L. Stevenson Kincses szigetének féllábú kalózkapitánya, Long John Silver csak a képzelet szülötte.

A panoptikumban a kalózhajók legismertebb kellékei is megtalálhatók a különböző kézifegyverektől, pisztolyoktól kezdve a pénzes ládán és a rumoshordón át egészen a kilencfarkú macska néven elhíresült korbácsig. A látogatók általában meglepődnek azon, hogy annak idején akadtak női kalózok is, mint ahogy az sem köztudott, hogy az angol uralkodó számos kalóznak úgynevezett kalózjogosítványt adott, amely felhatalmazta a kapitányokat arra, hogy más államok kereskedőit büntetlenül megtámadhassák a tengereken.

A tihanyi panoptikum az idén is március elsején nyitott ki, igaz, tavasszal és ősszel kevés a látogató. Pál Richárd azt mondja: kötelessége ilyenkor is nyitva tartani, hogy Tihanyban a főszezonon kívül az apátság mellett más látnivaló is legyen a turisták számára. Így aztán a nyári csúcsforgalom bevételeiből fedezi a tavaszi és az őszi nyitva tartás veszteségeit. Sőt a tervek szerint az idén ősszel már be sem zár a múzeum, mostantól egész évben várja majd a látogatókat.

Info

Tihanyi Történelmi Panoptikum, 8237 Tihany, Kossuth u. 35.

Nyitva: március elsejétől naponta 10-től 18 óráig

Web: www.panoptikum.hu

Kalózok üvegfal mögött
Kalózok üvegfal mögött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.