Mátészalka, a dzsessz keleti fellegvára

A Magyar Jazz Ünnepére készülnek Mátészalkán. Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva a szatmári városban április 2-án és 8-án nemzetközi hírű előadók, valamint helyi együttesek lépnek színpadra a városi művelődési központban.

A rendezvény fő szervezője a tíz éve alakult Mátészalkai Művészetbarát Egyesület, melynek titkára, Pénzes Ottó érdeklődésünkre elmondta: kezdettől az volt a szándékuk, hogy a kultúra, a művészet minden területéről a legjobb, legszínvonalasabb előadásokat, programokat hozzák el a szatmári városba. Fellépett itt már - többek között - Haumann Péter, Mácsai Pál, Hobó, továbbá a Benkó Dixieland Band, amely az utóbbi tíz évben háromszor járt a településen.

A mátészalkaiak pedig érzékenyek eme igényes zene "finomságaira" is. Pénzes Ottó szerint e műfaj megkedveltetésének egyik járható útja az, ha a zenét a legjobbak előadásában halljuk. Kirobbanó sikerrel lépett fel korábban Mátészalkán a 2006-ban elhunyt Pege Aladár, a nagybőgő virtuóza, valamint Vukán György zongoraművész, Horgas Eszter fuvolaművész és dzsesszegyüttese, nemrégiben pedig Tony Lakatos Németországban élő, világhírű szaxofonművész. Tavaly a mátészalkai Fényes napok rendezvénysorozatán koncertezett itt formációjával Axel Schlosser német trombitaművész.

Pénzes Ottó (aki általános iskolában tanít történelmet) elmondta: a 2009. évi Magyar Jazz Ünnepének - amelyet március 27. és április 15. között rendeznek meg - egyik vidéki helyszíne ezúttal Mátészalka. Az idén ez a város - a rendezvény keleti helyszíneként - bekapcsolódhatott az országos sorozatba. A Magyar Jazz Szövetség által összeállított kínálatból két program közül választhatnak az érdeklődők. Április 2-án, csütörtök este fellép a világhírű Magyar Jazz Quartet, amelyben Szakcsi Lakatos Béla zongorán, Csepregi Gyula szaxofonon, Vasvári Pál basszusgitáron játszik, míg Szende Gábor dobol. Április 8-án, szerdán a Fusio Group - Elek István szaxofonos, Romhányi Áron billentyűs, Kormos János gitáros, Barabás Tamás basszusgitáros, Szendőfi Péter dobos - szerepel Mátészalkán.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A két koncert érdekessége az lesz, hogy a Magyar Jazz Quartet előzenekaraként egy mátészalkai formáció is bemutatkozik: ekkor a Bereczky Jazz Band játszik. A rendezvény másik napján az előzenekar egy fiatalokból álló szalkai együttes, a G-Jam Project lesz.

A Magyar Jazz Quartet is fellép a szatmári városban
A Magyar Jazz Quartet is fellép a szatmári városban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.