Kultúra grátisz

Az irodalmi élet egyik nagy meglepetése volt, hogy bedőlt az ingyenesen terjesztett irodalmi folyóirat, a Megint Nyugat. Az eset nemcsak az ingyenesség, hanem a lapban publikálók névsora felől nézve is teljesen érthetetlen: hiszen többek között Varró Dániel, Térey János, Petőcz András, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Marno János szövegei jelentek meg a folyóirat hasábjain. Ennek ellenére a lap weboldalán, legfrissebb fejleményként, hosszú ideje csupán a főszerkesztő, Mártonyi Zoltán döbbent és dühös nyílt levelét olvashatjuk, amelyet a totálisan elmaradt NKA-támogatás okán írt. Ennek ellenére a mai napig sem vehetjük magunkhoz a Megint Nyugat újabb számait.

Szerencsére nem csak ilyen szomorú esetekkel találkozhatunk az "ingyenpiacon": a sci-fi és fantasy tematika szerelmesei immár hetedik alkalommal olvashatják (illetve nézegethetik) a szintén ingyenesen terjesztett Roham Agresszív Fantasztikus Magazint, amelynek oldalain ráadásul a téma legfrissebb, legradikálisabb példáival találkozhatnak: nívós művészképregények, cikkek, fotók, novellák és versek is megtalálhatók benne.

Léteznek ingyenesen látogatható szabadtéri kiállítások is, amelyeken többek között olyan témákat ismerhetünk (illetve ismerhettünk) meg, mint az iszlám kultúra, Erdély, a budapesti hétköznapok vagy akár Európa kulturális fővárosai. A Geszti Péter nevével fémjelzett, immár tizedik állomásához közeledő ARC-kiállítássorozaton bemutatott alkotások szintúgy ingyenesen tekinthetők meg - itt az '56-os eseményeket képregényben megjelenítő munkákat éppúgy láthattunk már, mint a boldogság témáját körüljáró rafinált műveket. Geszti nevéhez köthető még az ígéretek szerint rendszeressé váló Magyar Vágta nevű - ingyenesen élvezhető - szabadtéri esemény is.

A zene pénz szűkében lévő rajongói sem kénytelenek igényes program nélkül maradni: 2009-ben is lesz Kapcsolat koncert, amelynek Carlos Santana után az idén a Simply Red lesz a sztárvendége, és remélhetőleg, a Budapesti Fesztiválzenekar nyári szabadtéri koncertjeinek is lesz folytatásuk.

A kultúra levegőjére vágyók emellett temérdek köztéri szoborban is gyönyörködhetnek: érdekes válogatást nyújt például a Margit-szigeten található szoborsétány, a Puskás Ferenc stadion mögötti szoborkert, illetve a Nemzeti Színház előtti park.

Természetesen a weben is számtalan ingyenesen letölthető tartalmat találhatunk: a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán rengeteg fontos könyv elektronikus változatát elolvashatjuk, emellett számtalan irodalmi, filmművészeti és filozófiai folyóirat (Metropolis, Világosság, Műhely stb.) teljes tartalma is ingyenesen hozzáférhető. Mindezek mellett persze a YouTube is telis-tele van filmrészletekkel és interjúkkal. Sőt igazi webszenzáció, hogy néhány hete a Prado teljes anyaga is bekerült a virtuális térbe, ráadásul impozánsan nagy, számítógép-bénító felbontásban - ennek köszönhetően immár otthonról is kielemezhetjük Dürer, Bosch és Velázquez képeit, akár az utolsó négyzetmilliméterig is.

Persze az utóbbi tartalmak eléréséhez már nethozzáférés, tehát újfent pénz szükséges - de ha jobban meggondoljuk, a szabadtéri kiállításokra sem lehet vonaljegy(ek) vagy némi benzin nélkül eljutni.

A Kapcsolat koncert százezreket vonz
A Kapcsolat koncert százezreket vonz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.