Luca széke az Erzsébet téren

Hét éve úgy tervezték, 2003. november 30-án megnyílik az Erzsébet téri Design Terminál. A határidő messzire csúszott.

Ha minden úgy halad, mint eddig, nem biztos, hogy akár az idén fölavathatják a központot, amely keretbe foglalná a magyar dizájn értékeit.

Most már a felújítás óta megrongált épület javítására is pénzt kell szerezni
Most már a felújítás óta megrongált épület javítására is pénzt kell szerezni

Mik a kilátások, mit gondol a szakma a Design Terminál jövőjéről? - erről beszélgettek kedd délután az Erzsébet térre álmodott központ sorsáért aggódók. A helyzet pikantériáját az adta, hogy a bizonytalan sorsú helyről szóló programot az ugyancsak hányatott múltú és jelenű intézményben, a Gödör Klubban tartották. Belefáradt-e már a formatervező- szakma a központ körüli hercehurcába, a meghívó nem jutott el mindenkihez, esetleg szimplán keveseket érdekel ez a téma? - latolgattuk aztán, látva a gyér érdeklődést.

Aki még nem tudja betéve, most egy csokorba kötve elolvashatja a Terminál-kialakítás kronológiáját. Hét évvel ezelőtti irományt mutatott fel Pohárnok Mihály, a Design Terminál Kht. vezetője. Ez volt az első okirat, amely a központ létrehozását javasolta. Akkor a határidők még úgy szóltak: előkészítés 2002. december 31-ig, a kivitelezés vége 2003. augusztus 31., megnyitó 2003. november 30.

Noha 1949-ben szűk év alatt készült el a buszpályaudvar, és a Dizájn Terminállá alakítás csak felújítást igényelt, igencsak elhúzódtak a munkálatok. A központ megépítését 2003 februárjában az Európa-terv részeként jelentette be az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter. Tíz hónap kellett a kormány hozzájárulásához, amellyel megalapíthatták a Design Terminál Kht.-t. 2004 szeptemberében született a másik kormányhatározat, amely szerint kiveszik a Volán vagyonából, és kincstári kezelésbe adják az épületet.

A 2004 végén kiírt rekonstrukciós tervpályázatot a Golda János és Madzin Attila vezette csapat nyerte. A beruházás elindult, és úgy tervezték, 2006 márciusára el is készülnek vele. A felújítás 2006 októberében zárult, bár maradtak műszaki és jogi problémák. Ekkor derült ki ugyanis, hogy az épület áramellátása - finoman szólva - nem kielégítő. Megfelelő egy buszpályaudvar pénztárának, de kevés egy kulturális komplexum hűtő-fűtő berendezéséhez. Ezt valahogy nem gondolta át a beruházó Miniszterelnöki Hivatal központi szolgáltatási főigazgatósága. A helyzetet rontotta, hogy a szomszédos Gödör Klubot is ellátó hőközpont a leendő dizájnház pincéjében van. Régóta vita folyt arról, kié legyen a Gödör, sőt az is kérdés maradt, ki fizesse a hőközpont bővítését. Végül a Terminál vagyonkezelője, a Szabadalmi Hivatal hozta meg az anyagi áldozatot.

Tavaly márciusban a beruházó elindította a használatbavételi eljárást, és nekilátott a garanciális munkák "behajtásához". Mindezt egy év alatt képtelenek voltak befejezni, még hiányzik két szakhatósági engedély. Pohárnok Mihály további problémákat sorol: pénzt kell szerezni az elmaradt munkákra és a felújítás óta megrongált épület javítására. A központ körüli zöld terület is tetemes munkát ad, nem beszélve a beltéri oszlopok márványburkolatának rögzítéséről.

Állítólag a Miniszterelnöki Hivatalban a múlt héten elhangzott: megvan a pénz a pótmunkákra. De azt senki nem merné megjósolni, mikor nyílik a ház. Pohárnok szerint, ha minden úgy halad, mint eddig, az idén biztos nem. Ha felgyorsul a tempó, elkészül végre ez a Luca széke, talán három-négy hónap múlva elkezdődhet az Erzsébet téren a szakmai munka.

Mivel a B szárnyban étterem lesz, a bérleti díj hozzájárul majd a Terminál működéséhez. Az A épületbe kerül a központ, információs bázissal, könyvtárral, olvasó- és előadóteremmel, dizájnbolttal, internetkatalógussal, kiállítási térrel.

Hogy mennyire türelmes (?) ez a szakma, az kiderült abból, hogy csak az idén februárban írt nyílt levelet a kancelláriaminiszternek. Ahhoz képest, hogy 2009-et az Európai Unió a kreativitás és az innováció évének minősítette, az intézmény hiánya árulkodik e területek hazai reprezentációjának megoldatlanságáról - írták. Azt kérdezték többek között Kiss Pétertől, hogy milyen érdekek akadályozzák a megnyitást hat évvel a program meghirdetése, és három évvel az átépítés befejezése után. Ki a felelős mindezért?

Kedd délután a levél fogalmazóját a minisztériumból azzal hívták: postára adták a választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.