Modern és mágikus

A Mályvacukor szófa, a Perec szék, a Napraforgó óra a XX. századi dizájn klasszikus remeke. Az ötvenes években készült eredeti példányok ma gyűjtők, múzeumok birtokában vannak, új kiadásaik lakberendezési szalonokban várják a tehetős vásárlókat.

Megalkotójuk, az amerikai George Nelson (1908-1986) nevét azonban inkább csak a szakemberek ismerik - pedig az újságíróból lett építész a modern tengerentúli formatervezés vezéralakja volt. Életműve most április végéig tartó, gazdag tárlaton ismerhető meg a németországi Weil-am-Rheinben. A svájci határ melletti kisváros fő nevezetessége a kiállításnak otthont adó Design Múzeum, az európai formatervezés Mekkája, amelyet a kortárs dizájn termékeinek gyártására szakosodott Vitra cég tart fenn immár két évtizede.

Nelson gazdaságosan gyártható, célszerű, ízléses lakberendezési és irodai tárgyai, faliórái, bútorai máig tartó hatást gyakoroltak a belső terek esztétikájára. Megismerhetjük a formatervező oktatói módszereit, aki tervezési elveit - korát megelőzve - multimédiás módszerekkel, kisfilmek, diaporámák révén adta át a hallgatóknak. Nelson nagy terek megformálójaként is maradandót hozott létre: az 1959-es moszkvai Amerikai Nemzeti Kiállítás - amely Eisenhower elnök elképzelése szerint az Egyesült Államok nagyszabású bemutatkozása lett a vasfüggöny egy résén át - vezető dizájnereként alkotta meg az Üvegszálas esernyők és a Mászóka elnevezésű térstruktúrákat, amelyek még makettként is lenyűgözőek.

Más arculatát kínálja a múlt századi művészetnek a svájci Beyeler Alapítvány időszaki kiállítása. A Vitra Design Múzeumtól néhány kilométernyire, Bázelben épült műcsarnok - a monumentális méretei ellenére a tájba szinte beleolvadó épület a neves olasz építész, Renzo Piano munkája - ad otthont a névadó házaspár mintegy 200 darabból álló, felbecsülhetetlen értékű festmény- és szoborgyűjteményének, amelyben Van Goghtól Mirón át Andy Warholig a "modern" művészet valamennyi jelentős szereplője képviselteti magát. A mostani tárlat a modernek műveit afrikai és óceániai alkotásokkal szembesíti. A félszáz köz- és magánkollekcióból kölcsönvett 180 szobor, maszk, rituális tárgy tucatnyi egzotikus régió képzőművészetének legjavát jeleníti meg, mágikus motívumaikkal pedig gondosan kiválasztott európai művek feleselnek: az afrikai szenufók szobraival Cézanne portréi, melanéziai halfigurákkal Mondrian vásznai, Picasso Ülő nőjével új-guineai törzsi faragványok néznek farkasszemet.

A maga nemében egyedülálló kiállítás május végéig látogatható, amikor helyét a nyári-őszi szezonra a Beyeler Alapítvány saját gyűjteményéből összeállított Giacometti-tárlat veszi át.

A Napraforgó óra 1958-59-ből
A Napraforgó óra 1958-59-ből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.