Bezáródó ablakok

Újabb fontos külföldi hídfőállásait adja fel a magyar média. A hírek szerint a Magyar Rádió az ősszel bezárja berlini és washingtoni tudósítói irodáját. Az időzítés a német fővárosban is sokakat meghökkentett. A közszolgálati rádió akkor számolja fel a berlini posztot, amikor Európa vezető gazdasági hatalmában, magyar politikai, gazdasági és kulturális szempontból a legfontosabb partnerországban sorsdöntő parlamenti választásokat rendeznek. Megütközést vált ki a kivonulás Amerikából is, ahol az egész világra kiható politikai, gazdasági és szemléletbeli változások zajlanak.

A Magyar Rádió vezetősége a szakzsargonban "stringereknek" hívott külsősökkel pótolja a berlini és washingtoni kiesést. Az rádiónak így már csak Brüsszelben és Moszkvában marad saját tudósítója. Ki tudja, meddig, e két posztot szintén stringerekre tervezik lecserélni - a rádió vezetői állítólag már a túl drágának tartott tudósítói posztok felszámolásának tervével léptek hivatalba.

A rádiós leépítés egy trend része. A rendszerváltás után ugyan kibontakozott egy "brüszszeli hullám", a politika által megcélzott "euroatlanti csatlakozás" jegyében számos hazai média jelent meg az EU és a NATO központjainak otthont adó belga fővárosban. Az összkép mégis elszomorító: a Népszabadság kivételével a hazai napilapok szinte csak Brüszszelben vannak jelen, más irányokban sorra húzzák be az antennákat. A HVG felszámolta washingtoni posztját, s fontolóra veszi Brüsszel további sorsát. A klasszikus hírügynökségként működő MTI jó ideje bezárta Párizst, Rómát és Varsót, nyit viszont saját posztot Pekingben. A Magyar Televízió saját tudósítói Brüsszelből és New Yorkból jelentkeznek, a beharangozott berlini megjelenésből egyelőre semmi sem lett.

Tegyük hozzá, a provincializmussal fenyegető változások lapunkat is érintették: Moszkvában, Pekingben, Rómában és Párizsban szűnt meg a tudósítói állás. A leépítést gazdasági okok indokolták, nehéz helyzetben a külföldi tudósítói tételek kihúzásával lehet legkönnyebben spórolni. Igaz, egy időben olyan tulajdonosi-menedzseri szemlélet uralkodott, hogy a világhálós korszakban semmi szükség a drága tudósítókra, a net a Föld bármely pontját elérhető közelségbe hozza.

A nyugati médiában épp a világhálóról zúduló információtömeggel indokolják, miért tartják fontosnak a saját tudósítói posztokat. Az amerikai, brit, német, francia stb. lapok vagy rádiók közül sokan kényszerből átálltak a stringerrendszerre.
A saját tudósító azonban nagy kincs. Arcot és fazont tud adni az illető médiának. Elnevezése szerint ugyan "állandó", de átlagosan három-négy évet tölt állomáshelyén. Így képes egyszerre "belülről" és "felülről" szemlélni az adott országot. Az eseményeket pedig mindennapos élményei alapján életszerűen, emberközelien tálalni. Azt tenni, ami a felpörgetett XXI. századi kommunikáció előtt is a dolga volt: ablakot nyitni a világra. A befelé fordulásra amúgy hajlamos Magyarországon változatlanul nagy szükség volna e nyitottságra.

A Magyar Rádió megtartja berlini és a washingtoni tudósítói posztjait. A jövőben stringerekkel kívánja megoldani ezen tudósítói helyekről a tudósításokat - áll a kérdésünkre küldött hivatalos válaszban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.