Klipek PANKKK-pénzből

Átalakul, de folytatódik a PANKKK: idén 170 millió forintból gazdálkodhatnak a hazai könnyűzenéért tevékenykedő iroda munkatársai.

Mint azt nemrég megírtuk, az elmúlt hónapokban zajlott a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) átalakítása: a szakmai szervezetekkel még most is folynak a tárgyalások, de több pontban döntés született.

Az biztos, hogy a program folytatódik, továbbra is a kulturális tárca finanszírozásában: idén 170 millió forintból gazdálkodhatnak. Ebből a programiroda működésére, projektjeire (például a külföldi szakvásárokon való megjelenésre) várhatóan 40 millió forint jut, a hazai és külföldi kommunikációra 10 millió Ft, a pályázatokra pedig 120 millió. A korábban önálló Magyar Zenei Exportirodát összevonták a PANKKK-kal, így a munka hatékonyabb és olcsóbb. Az iroda továbbra is a program felügyeletével megbízott Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus alatt működik. A háromfős iroda vezetője Berta András, a korábbi vezető, Szép Fruzsina a külső reprezentációért felelős, az MMIKL részéről pedig Újfalusi Gábor közművelődési igazgató felügyeli a PANKKK-ot. Az iroda elsődleges feladata továbbra is a hazai könnyűzenei előadók segítése, a magyar zene minél szélesebb körű megismertetése külföldön.

A programon belül továbbra is lesznek pályázatok (vidéki klubkoncertekre, első lemezre, tehetségkutatásra), amelyek listája újabbakkal bővült: idén támogatást lehet nyerni export projektekre és videoklipekre is. A szakma kezdeményezésére elindítanak egy oktatási programot: a tervek szerint féléves tanfolyamon könnyűzenei menedzsereket képeznek majd. Ehhez kapcsolódóan szakmai blogot is indítnak hazai és nemzetközi iparági hírekkel, mert ezzel is szeretnék segíteni, hogy az iparági szakmai tudás, az előadók menedzseléséhez szükséges ismertek minden érdeklődőhöz eljussanak.

Korábban szó volt arról is, hogy a finanszírozásba külföldi mintára hosszú távon bevonják a hazai zenei szakmai szervezeteket (Artisjus, Mahasz, EJI). Egyelőre nem született megegyezés, de a szaktárca tájékoztatása szerint az egyeztetések függvényében még idén megvalósulhat egy-két további, a szakma által finanszírozott pályázat, projekt is. Ilyenre már most is van példa: az Előadóművészi Jogvédő Iroda finanszírozásában már negyedik éve hirdetik meg a HungaroConnections nemzetközi cserekoncert pályázatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.