Értékes somogyvári dokumentum

A nemrég feltárt kupavári sáncárokrészlet után a napokban a bencés apátság alapító okiratáról szóló dokumentummal gyarapodtak a somogyvári történelmi emlékhely "kincsei".

Somogyvárnak, Somogy egykori megyeszékhelyének egy kis diplomáciai segítséggel (Szili Katalin házelnök és a párizsi nagykövetség közbenjárásával) sikerült megszereznie a helyi bencés apátság alapításáról szóló dokumentumot, amelyet Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke adott át a település vezetőjének a napokban. "Pannóniában, az Úr megtestesülésének 1091. esztendejében, a dicsően uralkodó László nevű király idejében az egyház egy királyi apátsággal gyarapodott. Azt a szent helyet pedig, amelyet Isten szeplőtlen anyaszentegyháza részére kiválasztott, Simichnek nevezik, amely egy az ország legelőkelőbb városai közül" - szól az eredendően latinul írt alapítólevél azzal a meghagyással, hogy "bárki legyen is a somogyi apát, az igaz és élete végéig megtartandó engedelmességet fogadjon a Flávián völgyében lévő Szent Egyed monostor (a franciaországi Saint Gilles) apátjának." A dokumentum nem eredetiben, hanem Odilo apát feljegyzésében maradt fent, amelynek egyelőre csak a másolata látható Somogyváron. Az eredeti papírfeljegyzés vászonra rögzítésén most fáradoznak a magyar szakemberek.

Móring József Attila, a somogyi település polgármestere szerint az okirat "hazaérkezése" történelmi jelentőségű, hiszen bizonyítja, hogy a térség fontos, ismert hely volt, és már a XI. században szoros szálakkal kötődött Európa fejlettebb, nyugati feléhez.

A Balatontól 26 kilométerre található somogyvári Kupavár a honfoglalás idején Koppány vezérnek és nemzetségének volt a szálláshelye. Az István ellen lázadó, majd felnégyelt vezér elvesztette a várát és a földjeit, birtoka a király fennhatósága alá került. A terület védelmére István király katonaságot telepített, majd 1001-ben a Nagyberek mocsarából kiemelkedő hegyre keresztelőegyházat építtetett. Koppány egykori földvára helyén később I. László király alapított Szent Egyed tiszteletére apátságot, rendelkezve arról is, hogy itt legyen a temetkezési helye.

A magyarság szakrális emlékhelyének is számító Kupaváron eddig főként a Szent László által alapított bencés apátság, illetve bazilika romjaiból tártak fel részeket. A több százezer leletanyag zömét különböző múzeumok raktáraiban őrzik, mert egyelőre nem oldható meg a bemutatásuk.

A történelmi emlékhelyen húszévnyi kihagyás után tavaly ősszel indulhatott egy pár hetes feltárás Bakay Kornél régészprofesszor vezetésével a Műemlékek Nemzeti Gondnokságától (MNG) elnyert kilencmillió forintnyi támogatásnak köszönhetően. A munka szenzációnak számító eredményt hozott, hiszen a régi, 3,5 méteres várfalak egy része mellett sikerült feltárni egy szeletet a Kupavár védműrendszerének 55 méter hosszú, több ezer éves, kettős, 8-10 méter mély sáncárkából is, amely a tűzfegyverek elterjedése előtti időkben bevehetetlenné tette a várat. A sáncárokrendszert több ezer ember munkája alakította monumentális védművé, az alját kihegyezett karókkal rakva tele - mondta Bakay Kornél, akinek beszámolója szerint ókori, bronzkori leleteket is rejt még a mély.

Somogyvár időközben bekerült az országbemutató programba, ami lehetőséget biztosít számára, hogy nagyobb léptékű pályázatokon juthasson támogatáshoz a történelmi emlékhely méltó rekonstrukciójához, bemutatásához és a további feltárásokhoz. Az elkészült tervek megvalósítása - amelyek egyebek közt a várfal részbeni viszszaépítéséről, egy szabadtéri színház és a király síremlékének megépítéséről szólnak - egymilliárd forintba kerülne.

A feltárás folytatásáért és az emlékhely európai színvonalúvá emeléséért régóta harcoló helyi önkormányzat az első ütem megvalósítására az MNG közreműködésével 600 millió forintos támogatásért kíván pályázni a közeljövőben.

Kupavár Szent László szobrával
Kupavár Szent László szobrával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.