A hit nógrádi jelei

A hit szimbólumai címmel Nógrád megye szakrális kisemlékeit fényképeken bemutató kiállítás nyílik ma délután 3-kor a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat a vallásosság észak-nógrádi tárgyi emlékeit és azok létezésének folyamatosságát örökíti meg a XVIII. századtól a XXI. század elejéig. Anyagából jól látható, hogy negyvenévnyi ideológiai elnyomatás sem tántorította el a hívőket építésüktől, gondozásuktól és folyamatos felújításuktól. Az út menti keresztek, a szent patrónusok szobrai és a kisebb egyházi építmények, például a kápolnák, a vallásosság észrevétlen szimbólumai a tájban, s egyben az érzelmek és a lelki élet anyagiasult kifejeződései.

- A felvételeken bemutatott, útkereszteződéseknél, községek határában, patakoknál, hidaknál, hegyek csúcsán és közterületeken látható és gyakran figyelmen kívül hagyott építészeti elemek olyan tárgyi emlékek, amelyek nem csupán a vallásos tiszteletadás helyei, de sokáig tájékozódási pontokat is jelentettek a természetben - mondta a tárlatnak otthont adó múzeum igazgatója, Agócs Attila.

Az először 2002-ben, Losoncon bemutatott kiállítás kurátora és a fotográfiák szerzője Dita Nociarová, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria néprajzkutatója. Felvételei a losonci, a poltári és a nagykürtösi járások területén folytatott többéves kutatómunkáját tükrözik. A kiállítás április 14-ig tekinthető meg a füleki honismereti múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.