Pápai Erzsi születésnapjára

Mindig színész volt. Sok fontos, ha nem is nagy szerepet alakított, érdekes, jellegzetes karakterek megformálására nyílt alkalma.

A Moszkva tér című filmben egy unokáját egyedül nevelő, az ifjúság bohóságait bölcs megértéssel tudomásul vevő nagymamát játszott. A legemlékezetesebb mégis akkor volt, amikor egyetlenegyszer nem törődött az unokájával. Rendszerváltási eseményeket nézett a televízióban. A fiatalembert leküldte ebédelni a Pajtásba. Egy korszak, egy nemzedék mentalitása ült az arcán. Nem volt benne állásfoglalás, csak feszült érdeklődés. Csak figyelt. Mint aki számára nagyon fontos, ami történik. Az, ami éppen elmúlik. Végig pontosan formált, felépített karakter lényegi pillanata.

Pápai Erzsi színésznő
Pápai Erzsi színésznő

Pápai Erzsi mindig színész volt. 1934-ben született Budapesten. Lakner bácsi gyerekszínházában kezdte a pályát, majd Nemecseket játszotta. 1953-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, attól kezdve a Nemzeti Színház tagja volt 1989-ig. Sok fontos, ha nem is nagy szerepet alakított, többnyire érdekes, jellegzetes karakterek megformálására nyílt alkalma.

A Bánk bánban volt Melinda is meg Izidóra is, a Csongor és Tündében Ledér és Ilma, Móricz Rokonok-jában Linát, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül-ben Pepi nénit játszotta. Bianka volt A makrancos hölgyben, Elmira a Tartuffe-ben. Legnagyobb sikerét Erzsébet királynőként aratta a Stuart Máriában, a hatvanas évek végén, olyan partnerekkel, mint Váradi Hédi és Bessenyei Ferenc. Sok filmben és tévéjátékban is szerepelt. 1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész, 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagja lett. Ma hetvenötödik születésnapján köszöntjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.