Kulturális turizmus: van hová fejlődni

A kultúra és a világörökség Budapest fő vonzereje - derül ki a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. és a Művészetek Palotája által létrehozott kulturális munkacsoport felméréséből, amelyet pénteken ismertettek a sajtóval.

A csaknem hat és fél ezer turista online és személyes kikérdezése alapján született felmérés tanúsága szerint Budapest legfőbb vonzereje a kultúra és a világörökség, ezek után jönnek a fürdők, majd az épített örökség, a rendezvények és a fesztiválok következnek, végül pedig a bor- és gasztronómiai kínálat - így állunk most a világ színe előtt.

A kulturális programok közül a múzeumlátogatás a turisták legkedvesebb elfoglaltsága. A legtöbb szavazatot a klasszikus művészeti témájú kiállítások söpörték be, de majdnem ilyen jól szerepelnek a történelmi témájú tárlatok is. A modern művészet a harmadik helyen végzett, a sort a természettudomány és a néprajz zárja. A zenei rendezvények közül a könnyűzenei koncertek kapták a legtöbb voksot, ezeket 23 százaléknyian tették az első helyre, a komolyzenei hangversenyeket 19, az operát 18 százaléknyian ikszelték be a megkérdezettek közül. A színházi előadásokat szintén 18 százaléknyian emelték ki a kínálatból, mindenek fölé.

Az érdeklődés iránya és intenzitása természetesen nemzetenként is eltér. A spanyolok és a franciák az átlagot jóval meghaladó affinitást mutatnak Budapest fürdői, építészeti öröksége iránt, és ők azok, akik a leginkább szeretnek Operába járni. Az épített örökség az amerikaiakat is erősen vonzza, míg az olaszok érdeklődése e tekintetben átlag alatti, igaz, köztük van a legtöbb fiatal turista, másrészt az ő épített örökségükkel nehéz versenyezni. A komolyzenei hangversenyeket az amerikaiak, a franciák és a skandinávok, a könnyűzenei koncerteket a britek, az osztrákok és a németek kedvelik a legjobban. A magyar népzene és néptánc az amerikai és a francia vendégeknek tetszik elsősorban.

A kiállításokat téma szerint nézve minden országnál a klasszikus művészet és a történelmi tárgyú tárlatok vezetnek; figyelemre méltó, hogy az amerikaiak valamiért mindenki másnál erősebben vonzódnak a történelmi témájú tárlatokhoz. Az olaszok kedvelik a modern művészetet is, a természettudományi témájú kiállítások pedig elsősorban ugyancsak az amerikai, továbbá a skandináv, olasz és spanyol turistákat érdeklik. A legnagyobb múzeumlátogató nemzet a francia és a spanyol, amint az Budapesten is kitűnik.

A magyar főváros turisztikai és kulturális kínálatát gazdagnak és jó minőségűnek tartják a turisták, az idegen nyelvi tájékoztatást és a kiszolgáló létesítmények (mellékhelyiség, pénztár, shop) színvonalát azonban csak közepesnek. Van hová fejlődni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.