Pilvax, a főnyeremény?

"Forradalmi" ötlettel egy televíziós vetélkedő keresett üzemeltetőt a Pilvax étteremnek, ám a műsorgyártó cég csődje miatt ez meghiúsult. A gasztronómiai játék lekerült a képernyőről, a Pilvax pedig már több mint egy hónapja zárva tart. De nem a megbukott műsor miatt.

December végén és január elején mindössze három alkalommal vetítették Az Étterem című gasztronómiai vetélkedőt az m1-en, melyben a történelmi nevű Pilvax étterem üzemeltetése lett volna a fődíj. A műsor gyártója, a Mann-Holding azonban csődbe ment, s a vetélkedő valószínűleg most már mindörökre szünetel, így egyelőre a Pilvax is új üzemeltető nélkül maradt. Bár talán nem mindörökre.

Az étterem persze már nem azonos azzal a kávéházzal, amely oly fontos szerepet játszott 1848. március 15-én. Azt a régi kávéházat 1911-ben lebontották, azzal a Petőfi Sándor utcai átjáróházzal, a Libasinszky-házzal együtt, amelynek hatalmas telkén létrejött a mai Pilvax köz. S ebben a közben, az ide épült bérházak egyikében nyílt aztán az új, a mostani Pilvax a húszas években. A régi kávéház szelleme néhány relikviával vándorolt át erre a helyre. S a kései utódoknak már ez az étterem jelentette a forradalmi tanyát, ide jártak a '48 eszméjét őrző asztaltársaságok, itt ülésezett a Petőfi Társaság, és itt adták át még tavaly március idusán is a sajtószabadság díjait.

No de mára a régi hírnévből, úgy tűnik, már nem lehetett megélni. "Az elmúlt két év üzemeltetői tapasztalata sajnos az volt - fogalmazott Nagy Imre, a tulajdonos Taverna Holding Zrt. ingatlanhasznosítási igazgatója -, hogy a vendéglátóhelyeinket sújtó számos adó és elvonás és a csökkenő fogyasztói kereslet harapófogójában a legracionálisabb működtetés sem biztosított a létesítményben nyereséget az ingatlan felújítása nélkül. Többször kíséreltük meg bérbeadását, mindeddig eredménytelenül. Forradalmi újításként terveztük hasznosítani az m1-es főműsoridejében sugárzott Az Étterem című vetélkedő fődíjaként, mellyel megvalósulhatott volna az étterem felújítása is."

A tévés játékban a Pilvax lett volna hát a fődíj, bár amúgy nem lett volna főnyeremény, hisz ha nem tudta nyereségesen üzemeltetni a nagy tapasztalatokkal rendelkező Taverna Holding Zrt. egyik kft.-je, a 100 Éves Kft. sem, vajon hogyan boldogult volna vele a leendő vetélkedőnyertes színész-séf páros?

A játék ötlete persze nem a Tavernától való, a Mann-Holding kereste meg őket, tekintettel a közel 40 üzlethelyiségre, mellyel a Taverna rendelkezik: akad-e olyan közöttük, mely szóba kerülhet fődíjként? Mivel a Pilvax épp bezárt, mert üzemeltetését - egy év próbálkozás után - visszaadta a 100 Éves Kft., kézenfekvőnek látszott kihasználni az alkalmat az étterem megújítására.

A vetélkedő azonban három adás után megbukott, mivel a gyártó csődbe ment, nem fizette ki a résztvevőket, a Pilvax pedig ott maradt megnyeretlenül, a hetvenes évekből való arculatával. A Taverna jelenleg nem kíván pénzt fordítani a történelmi nevet viselő hely felújítására, így az a forradalom 161. évfordulóján biztosan zárva lesz.

Vissza a feladónak
Vissza a feladónak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.