Rinocérosz Egerben

Katasztrófát és hírnevet egyaránt hozott 1515 a rinocérosz-társadalomnak: a pápát egzotikus állatokkal megajándékozó portugál király egyik szállítóhajója elsüllyedt, rajta az egzotikus párával. Ezután viszont az őslény főszereplőjévé vált Albrecht Dürer rézkarcának, amely szombattól az egri Zsinagóga Galériában látható.

A Dürer és kora címmel nyíló kiállításon további száz rézkarcot, fa- és vasmetszetet mutatnak be: többek között a Lovak, halál, ördög című rézkarcot, amely rajzművészetének egyik kiemelkedő darabja; de látható lesz egy diadalmenetet, diadalívet és diadalkocsit ábrázoló, eredetileg 100 darabos grafikai sorozat 45 lapja is, amelyet I. Miksa német-római császár megrendelésére készített a reneszánsz mester.

A tárlat anyaga a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből érkezik, amely korábban Henszlman Imre kassai műgyűjtő tulajdonát képezte, és végrendelete értelmében, 1888-ban bekövetkezett halála után került a múzeumba.

A május 10-ig megtekinthető kiállításon Dürer munkái mellett kortársai - Albrecht Glockendon, Hans Schaufelein, idősebb Lucas Cranach, Martin Schongauer és Ludwig Krug - alkotásai, illetve tucatnyi korabeli harcászati relikvia: alabárd, kard és vért is szerepel. Az egri bemutató további érdekessége, hogy a szervezők Dürer munkásságát és életét bemutató filmet készítettek - Ahogy rendeltetett címmel -, amely szintén megtekinthető a galériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.