Húsz év után

Thomas Bernhard most sem hazudtolja meg magát - és lássuk be, ez nagyszerű. A világ, beleértve az eleinte igencsak ódzkodó Ausztriát, ilyennek szokta meg: gunyorosnak, keserűnek, vagdalkozónak, a szó mindent eltúlzó mágusának. Így van ez akkor is, ha önmagáról ír, amint erről a Suhrkamp kiadónál most, a halála február 12-i, huszadik évfordulójára megjelentetett Díjaim című vékonyka kötete tanúskodik.

Az írások jó harminc éve születtek, és némi magyarázatot nyújtanak Bernhard életének egyik rejtélyére. Arra tudniillik, hogy ha annyira megvetette, lenézte, gyűlöletesnek találta Ausztriát, az osztrák államot, akkor miért fogadta el a kitüntetéseket. Némiképp cinikusan, de őszintén vall erről: csakis a pénz érdekelte. (Öszszesen 17 díjat kapott, 9-ről szól a könyve). Mindez persze nem akadályozza meg abban, hogy dühödten írjon arról is, milyen fafejnek tartja az állam kultúrával foglalkozó hivatalnokait - miniszterig bezárólag. Így hát külön fejezet örökíti meg az igazi nagy botrányt, az osztrák Kis Állami Díj kiosztását is. Ott - 1968-ban - "köszönő" beszéd ürügyén olyan szitok-átok zuhataggal lepte meg közönségét, hogy a miniszter és munkatársai elhagyták a termet.

Nem minden leírt élménye ilyen borongós. Szinte vágyakozva emlékezik Hamburgra, ahol 1964-ben a Julius Campes-díjat vette át. Az elragadtatásban persze annak is része lehet, hogy e díjért kapott pénzén valósíthatta meg nagy álmát, s vehetett meg egy Triumph Herald kocsit. Egyébként akinek volt alkalma ellátogatni a Gmunden közeli - ma Bernhard-emlékhelyként működő - parasztházba, Ohlsdorfba, az tapasztalhatja, hogy Bernhardnak volt érzéke a kényelem, a luxus iránt; sőt az a gyanú is támadhat, hogy igen fontos volt számára, mi marad meg belőle az utókornak.

Krista Fleischmann, az osztrák televízió munkatársa meg is erősíti a feltételezést. Nem cáfolja, csak magyarázza a vádat, miszerint behízelegte magát Bernhardnál: mi egyebet tehetett volna ezzel a mogorva különccel, aki mindamellett elmondhatatlanul vágyott az elismerésre, a szeretetre, s valójában igen melegszívű ember volt? Semmilyen ellentmondást, különvéleményt nem tűrt, a kritikára úgy reagált, hogy szótlanul és sértetten visszavonult. A Heldenplatz 1988-as bemutatója utáni botrányt egyáltalán nem értette, pedig ha az osztrákok simán eltűrték volna, hogy lefasisztázza őket, az már egy más néplélek lehetett volna. Amikor nem sokkal halála előtt - emlékezik Fleischmann - a főpincér nem tartotta kívánatosnak jelenlétét a Sacher kávéházban, mélyen megbántódott.

Ma ez már a múlt. Jó pár esztendő gyötrődés után Ausztria megbékélt Bernharddal, az ő igazságai mára beépültek az osztrákok tudatába. A különös író ausztriai elfogadását serkentette a nagy nemzetközi siker is. A világhír késztette Peter Fabjant, Bernhard féltestvérét és a hagyaték kezelőjét, hogy 1999-ben ügyes jogi csűrés csavarással átértelmezze a végrendeletet, és engedje a művek osztrák bemutatását - amit Bernhard letiltott. Kiadóként azonban maradt a német Suhrkamp illetékessége. Most a huszadik évfordulóra a Suhrkamp Fleischmann filmjét, interjúit is kiadta. A Díjaim pedig már előjegyzésben elkelt, sőt a második kiadás is, most készül a harmadik.

Thomas Bernhard  színházban
Thomas Bernhard színházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.