Sütő, laska, pézsma és lopó

Nevezzük egyszerűen a zöldségfélék polihisztorának: a péniszkupak, a sörmerítő, a tücsökkalitka és a kígyóbűvölő furulya ugyanis csak töredéke a temérdek használati tárgynak, amely a lopótök megszáradt terméshéjából készülhet. A variációk mától a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (MMM).

Ha valaki egyszer úgy mutatkozna be önöknek, jó napot kívánok, X. Y. kukurbitológus vagyok, ne nevessék ki rögtön. Merthogy tudóssal állnak szemközt, méghozzá tökkutatóval, aki életét vagy a fehér virágú lopótökök vagy a sárga virágú úri-, sütő-, pézsma-, laska- és ezüstmagvú tökök tanulmányozásának szenteli. Megjegyzem, az esély, hogy valódi kukurbitológusba botoljanak, a nullához konvergál. Berényi János professzor azon kevesek egyike a világon, akik űzik még ezt a tudományt.

Az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa hatodikos általános iskolás korában esett szerelembe először, de rögtön duplán: egyrészt csinos osztálytársnőjével, másrészt a lányka szekrénytetején virító zöldes narancssárga sáritökökkel. Gyűjteni kezdte a növény összes létező fajtáját, és csak szakdolgozata idejére dőlt el végleg: a két nagy töknemzetség közül ő nem a Dél-Amerikából származó, sárga virágú tökök iránt kötelezi el magát, hanem a kizárólag fehér virágú, Ázsiából és Afrikából eredő lopótökök botanikájába, kultúrtörténetébe merítezik.

És állítja: nincs még egy zöldségféle a földön, amelynek termését ilyen sokrétűen hasznosítanák. - Ezt a tejesedényt például Etiópiából hoztam - emel föl a professzor az MMM kiállításán egy strandlabdányi gömböt. Hogy ilyesmit csak kézipoggyászként szállíthat a repülőn, tiszta sor. De ilyen méretek mellett - Berényi János közben egy két méter hosszú kolbásztököt állít föl - létezik, hogy egy afrikai útról egyetlen példányt sikerül egyszerre hazamenteni? Szerencsére söprűket is gyűjtök, mormolja alig hallhatóan a professzor, a tokjukba sok apróbb darab belefér. Így kerülhetett az újvidéki intézet gyűjteményébe például a dél-afrikai zulu törzs sörkínáló készlete, amelyben külön célszerszám szolgál a töktégelyben erjedő sör fölkeverésére, az esetlegesen belefulladó legyek kihalászására, majd a sör merítésére, kortyolgatására. És hogy a természet képződményei milyen maguktól értetődően célszerűek, arra a zulu sörmerőhöz pászított délszerb vízmerítő a legjobb példa, amelyből rendesen patakvizet szürcsölnek. Hajszálra egyformák.

Ahogy adja magát az a lehetőség is, hogy az ember hanggal töltse meg a megszáradt töktermés öblét. Leggyakrabban húros hangszerek - hegedű, tambura, szitár - rezonátoraként szolgál, de belőle készül az indiai kígyóbűvölők fúvós és az indiánok "kaparós" hangszere is. (Ez utóbbi, a guiro, rovátkáin fapálcát húzogatva ad kerregő-surrogó hangot a zenész.)

Alig van tehát a világnak szeglete, ahol ne karcolnák, festenék, lyuggatnák, fúrnák, kötöznék vagy töltenék valami indokkal a lopótököt - a legkülönösebb helye mégiscsak az indonéziai pápuáknál van. A hosszú tökszárból készült péniszkupak egyes törzseiknél harminc-negyven centi hoszszú, másoknál rövid, ám annál vastagabb, logisztikai okokból azonban mindenütt felkötve viselik.

A lopótök "túlélőképességéről" végezetül annyit: az indonéz kormány 1971-72-ben kampányt indított az avítt péniszkupak-viselet ellen, azt sortra akarta cseréltetni. Pechükre a pápuák még sose láttak szappant, az elkoszolódott gatyáktól kiütést kaptak, így visszakerült a péniszkupak. Azt elérte ugyan a kormányzat, hogy ma már közhivatalban, iskolában kötelező a nadrág, a misszionáriusokat azonban csöppet sem zavarja, ha a templomokba továbbra is tökkosztümben érkeznek a pápuák.

Lopótökből gyakorlatilag mindent készítenek
Lopótökből gyakorlatilag mindent készítenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.