A macska hét élete

Búcsú a modernizmustól - ezzel a címmel láthatók a Memoart Galériában Kelemen Károly fotómunkái. A Műgyűjtők Éjszakáján Simon Zsuzsa művészeti író vezet be a tárlat és a művész titkaiba Hét élete van, mint a macskáknak című előadásában este nyolckor.

A Balassi Bálint utca 21. első emeletén működő galéria irányítója, Mészáros Zsófi, Kelemen Károly munkáit kivételes figyelemmel kezeli. Elmondása szerint a kiállított kollekció kizárólag vintázs, a művész által nagyított egyedi fotókból áll. Az 1979-ben készült fotóperformance-sorozatot egyébként a posztmodern első élményeként tartják nyilván a hazai képzőművészetben. Kelemen sorozatának hősei Joseph Beuys, Che Guevara, Yves Klein, akiknek könyvből reprodukált képeit használta az élő modellekre diavetített, megrendezett fényképekhez. Az azóta is egyedülálló alkotások két valóság képi rétegeit ötvözik egy-egy új képpé.

A 2005 óta működő galéria repertoárját kizárólag kortárs művek jelentik, a kedvenc magyar alkotók, köztük Csáky Marianne, Zuzu-Vető, Szilágyi Lenke, Havadtőy Sámuel, Roskó Gábor mellett olasz művészek alkotásainak bemutatására is vállalkoztak a közelmúltban. (R. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.