Szélesre tárt galériaajtók

Nehéz dolga lesz annak, aki közös vonásokat keres a soron következő Műgyűjtők Éjszakáján megtekinthető tárlatok anyagában. A paletta a galériások egyéni ízlését tükrözi, ennek megfelelően sokszínű, az egyetlen általánosan érvényesülő elvként a minőséget lehet említeni.

A kiállítók - ahogy ez már az eddig lezajlott tíz hasonló rendezvényen megszokottá vált - kerülve minden protokollt, a számukra kedves művészek anyagából válogattak, zömmel persze olyan műveket, amelyeket valamilyen szempontból időszerűnek éreztek.

Hét teljesen új kiállítás várja a látogatókat a 11. alkalommal megrendezendő Műgyűjtők Éjszakáján, ahol összesen 36 művész munkáival ismerkedhetnek a képzőművészet kedvelői. A budapesti galériás negyedben, az V. kerületi Falk Miksa utcában és környékén február 12-én délután 5 óra és éjfél között zajló rendezvényen a vizuális művészet minden válfaja képviselve lesz. A képzőművészeti fesztivált ismét kiegészítik egy-egy művészt, irányzatot vagy műfajt bemutató előadások, muzsikusok produkciói és természetesen kulináris örömök is.

A galériák szélesre tárt ajtókkal hívogatják az érdeklődő és hozzáértő közönséget - természetesen azzal a reménnyel, hogy a szinte kézzelfoghatóvá tett művészi alkotások között mindenki talál majd kedvére valót. Ha az egyik kiállítás netán kevésbé fogná meg a nézőt, átsétálhat a másikra - kötöttségek nélkül, lazán. Ehhez minden bátorítást megadnak a szívélyes, ám egymásra cseppet sem féltékeny házigazdák. Itt mindenki szeme előtt egyetlen fontos cél lebeg, a művészetek népszerűsítése. El Kazovszkij, Ganczaugh Miklós, Gulácsy Lajos, Kicsiny Balázs, Moholy-Nagy László, Roskó Gábor, Szemadám György, Türk Péter alkotásai vagy a kortárs képzőművészet élvonalába tartozó magyar festő, Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy) első bemutatkozása fotóművészként, Seres László a múlt homályából felbukkant korai művei, Boros Mátyás Pianino 1:1-es zongorát grafikusan szétboncoló projektje, vagy a "robusztus Madonnák mestere" - Angyalföldi Szabó Zoltán képei mind más-más színt, irányzatot képviselnek, a maguk nemében vitathatatlanul egyediek és ebben rejlik a rendezvény vonzereje.

A szándék nem változott: ezúttal is azt szeretnék egyértelművé tenni a szervezők, hogy a Falk Miksa utca nem a felső tízezer terepe - fogalmazott a Műgyűjtők Éjszakájának "szóvivője", Andrási Kata, a PReport kommunikációs ügynökségtől. Ezen az éjszakán a képző- és iparművészeteket épp hogy kóstolgató béleletlen pénztárcájú, ám fogékony fogyasztók teljesen egyenrangúnak érezhetik magukat a tapasztalt, a Falk Miksa utcában hétköznapokon is rutinosan mozgó gyűjtővel. És meglehet, már ennyi is elég, hogy a szerényebb lehetőségű, ám a művészetek iránt nem érzéketlen kíváncsiskodó kezdő gyűjtővé váljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.