A csoda házhoz megy

Akár tanmesének is beillene az emlékházak tavalyi története: a kulturális tárca és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) összefogásával a feledésre ítélt kismúzeumok egy része feléledt Csipkerózsika-álmából, és elindult, hogy megkeresse a királyfit. Pontosabban: a tudásra mindig szomjas látogatókat.

Mert az emlékházak reneszánszát meghirdető projekt célja nem csupán az volt, hogy a mintegy hatvan emlékhely kisebb fazonigazítást követően fennmaradjon, hanem feleljen is meg a XXI. századi követelményeknek. Azaz ne legyen statikus, steril látnivaló, amelyet az ember kötelességből pipál ki az útikönyvben, hanem modern, interaktív, a jelenben is megfogható élményt nyújtó hely.

A Móricz-emlékház Tiszacsécsén
A Móricz-emlékház Tiszacsécsén

A projekt első évében tizenhét emlékházat választottak ki, ebből négyet teljesen felújítottak, négyben a mostani követelményeknek megfelelő kiállítást indítottak el, nyolcban pedig modernizáltak a meglévő anyagot. Ugyanakkor harminc pedagógus vett részt azokon a képzéseken, amelyeken az iskola és az emlékházak összekapcsolásának módozatait vázolták fel, illetve 35 emlékházat sikerült bekötni a régió vérkeringésébe: falunapokba, fesztiválokba, ilyen-olyan rendezvényekbe.

Azóta új élet költözött a tiszacsécsei Móricz-házba, a szekszárdi és esztergomi Babits-házba, az iszkázi Nagy László-emlékhelyre, mint ahogy Sárszentlőrincen is újra ápolják Petőfi emlékét. Szintén a projekt eredménye, hogy nyugati mintára megalakulhatott a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete (Mire), amely egyrészt felvette a kapcsolatokat a francia és német társszervezetekkel, másrészt nemsokára elindítja honlapját, ahol naprakész információkat szerezhet a látogató az emlékházak aktuális programjairól. Például a tavasszal Iszkázon, Agárdon és Borjádon nyitó kiállításokról. A további tájékoztatást a Mire által kiadott füzetek segítik, amelyek lassan egy kisebb könyvespolcot is megtölthetnének.

- Európában egyre nő a kulturális turizmus iránti igény - magyarázza Csorba Csilla, a PIM főigazgatója, hogy miért térülhet meg a korszerűsített és alapjaiban újrafogalmazott múzeumegyüttesbe fektetett pénz és rengeteg munka. Ezért idén a Balaton környékére fókuszálnak, hiszen ez kiemelt célpontjuk a külföldieknek, akik a tó látványosságai mellett nemsokára a füredi Jókai-házat vagy a szárszói József Attila-házat is felfedezhetnék. De a magyarok is átélhetik a reneszánsz év egyik mottóját: itthon láss csodát. Az idén pedig Erdélyben is el szeretnék kezdeni a munkát.

- Akkora válság nem lehet, hogy ezt a programot lenullázza - ígérte meg a további támogatást Vígh Annamária, a kulturális tárca osztályvezetője. Hiszen - mint ahogy a program elindítói is fogalmaztak - ha folytatják az eddig tetszhalott közgyűjtemények felélesztését és vonzóvá tételét, nem éltek hiába. És ez már nem mese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.