Monroe bélyegen

A pesti Örökmozgó galériájában postabélyegeken látható a világ filmművészete. A tárlatot létrehozó Hamar Péter sem mindennapi ember. Fehérgyarmaton élő nyugdíjas magyartanár főként Móricz-köteteiről ismert irodalomtörténész, no meg filmesztéta - és bélyeggyűjtő.

Az utóbbi szenvedélyt örökölte, ötven éve hódol neki, ám másfél évtizede már csak filmes, mozis bélyegekkel foglalkozik. Tematikus kiállításával megjárta már Németországot és Csehországot, elismerést is kapott. "A bolhaöltöztetés kutyafüle ahhoz képest, amilyen nemzetközi előírásoknak kell megfelelnie egy bélyegkiállításnak" - mondja nevetve.

Az installáció valóban gondos, az anyag nem csak bélyegekből áll. Fölülbélyegzett, postai reklámgrafikával ellátott levelezőlapok, borítékok is sorakoznak a tárlókban, egynémelyik szinte oly régi, mint maga a film műfaja. A legértékesebbek közül való például a Melies cég 100 éve küldött üzleti értesítése New Yorkból Düsseldorfba az aktuális amerikai filmkínálatról. Láthatunk itt bélyegeket a mozi kezdeti szakaszáról, a némafilm- és a hangosfilmkorszakról, rendezőkről, színészekről, fesztiválokról.

Mind a nyolc hollywoodi stúdióról készült amerikai bélyeg; az olaszok, franciák, németek, oroszok és más európai és ázsiai népek máig megörökítik így is neves alkotóikat. A legnagyobb amerikai sztárokat persze sok országban kiadták. Marilyn Monroe arca a legkülönbözőbb helyekről köszön vissza. Még magyar bélyegről is. Ez utóbbit a Magyar Posta John Wayne és Elvis Presley képeivel együtt az amerikai labdarúgó-világbajnokság (!) alkalmából jelentette meg. Ritka kivételként. Mert a hazai bélyegkiadás mintha nem akarna tudomást venni arról, hogy nálunk is létezik nemzetközi rangú filmgyártás. Hiába, országimázsban tehetségtelenek vagyunk, ezt sem használtuk ki. Czukor Györgyről, Latabár Kálmánról és az összes Disney-vel fölérő Vukról készült egy-egy nyomat. De Jancsó, Szabó, Makk és a többiek alakját, világhíres műveit soha sem örökítették meg bélyegen.

Az ugyancsak nemzetközi hírű Radványi Géza születésének századik évfordulóján Hamar Péter javaslatot tett egy emlékbélyeg megjelentetésére a postának. Azt a választ kapta, ha kétszázezer forintos támogatást szerez, kiadják a portrét. Nem lett belőle semmi.

Egyedülálló kiállítása március elsejéig látható az Örökmozgóban délután négytől este kilencig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.