Egész évben Japán

Monstre kulturális programsorozatot szervez Budapesten a japán nagykövetség és a Japán Alapítvány. Az apropó egy kettős jubileum: éppen 140 éve, hogy Magyarország és a szigetország felvette a diplomáciai kapcsolatokat, amelyeket - némi elhidegülés után - 50 éve kötött újra. Az emlékév egy fergeteges koncerttel kezdődött a Zeneakadémián, január 28-án: a Yo-Soro együttes játszott japán dobokon és más (innen nézve) egzotikus, tradicionális hangszereken.

Ami a többit illeti: A Budapesti Műszaki Főiskola aulájában a minap fotókiállítás nyílt a japán táncművészetről - a tárlat február 28-ig látható -, február 9-től 15-ig japán filmfesztivált rendeznek az Örökmozgó moziban, ahol hét alkotást mutatnak be, angol felirattal, magyar hangalámondással. Február 13-án Suzuki Reiko klarinétművész játszik a Zeneakadémián, a Budapest Kereskedelmi Központban február 26-tól március 1-jéig japán napok címszó alatt a hagyományos japán kultúra mutatkozik be, az érdeklődők testközelbe kerülhetnek az ikebanával és budóval és a taikóval, azaz a japándobbal.

Március 20-án, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az intézmény gyakorló iskolájának magyar és japán növendékei adnak közös koncertet; a Thália Színházban, március 21-én A kotótól a klasszikusokig címmel rendeznek hangversenyt japán és magyar közreműködőkkel, japán és bécsi klasszikus szerzők műveiből. Ugyanaznap a Thália előcsarnokában origamifoglalkozásra, ikebanabemutatóra, kandzsi- rajzolásra és kotohangszer-bemutatóra várják a szervezők a publikumot. És még mindig a Thália: március 22-én a Tokiói Kamaraopera lép fel a Nagymező utcai teátrumban. A Füvészkertben április 5-től április 15-ig a cseresznyevirágzást ünneplik, az Iparművészeti Múzeumban április 8-től május 31-ig a modern japán dizájnnal szembesülhetnek a látogatók, május végén a Városligetben, a gyermeknapon pedig egyebek mellett a japán popzenével.

Ízelítő a későbbi programokból: szeptemberben megint jön egy dobegyüttes, ezúttal a Művészetek Palotájába, a Képzőművészeti Egyetemen régi japán metszeteket mutatnak be. Októberben Ibsen Babaházának japán adaptációját adják elő Budapesten és Debrecenben, novemberben a nagy hírű Kanazawa Ensemble Orchestra látogat fővárosunkba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.