Nyelvükben élő nemzetek

Nyelvtudományról alighanem nagyon nehéz közérdeklődésre számot tartó könyvet írni. A finn Kalevi Wiik ennek a szinte lehetetlen feladatnak gyürkőzött neki, és erőfeszítéseinek eredményei most magyarul is megjelentek. Az európai népek eredete az utóbbi évtized(ek) talán legizgalmasabb nyelvtörténeti olvasmánya, amelyben bőven találunk vitára késztető és (a szerző által vállaltan) vitatható megállapításokat is.

Az már a köszönetnyilvánításokból kiderül, hogy az alig ötmilliós, technofil Finnországnak legalább hat olyan egyeteme van, ahol európai összehasonlításban is mérvadó nyelvészeti kutatás folyik. A kötetből amúgy is süt, hogy egy pezsgő, versengő, a tekintélyelvet nem tisztelő nyelvtudományi miliőben született, ahol olyasmit is le szabad írni, ami nem számít évtizedek óta kanonizált, kőbe vésett álláspontnak. "Ez a könyv számos olyan állítást tartalmaz, amelyek érvényességét a mai módszerekkel nem lehet teljes biztonsággal megerősíteni: néhány itt közrebocsátandó gondolatom valószínűsége csak 80-90 százaléknyi" - írja minderről a bevezetőben Kalevi Wiik.

A fonetikaprofesszor azt állítja: Európa ma ismert három nagy nyelvcsaládja - az indoeurópai, a finnugor és a baszk - a jelenleginél lényegesen "arányosabban" fedte le az i. e. 5000 körüli évek Európáját. A mai arányokat - amikor a baszk nyelvet nagyjából az európai lakosság 0,2, a finnugor nyelveket pedig a 3 százaléka beszéli, a többiek az indoeurópai vonalhoz tartoznak - szerinte az egyes nyelvcsoportokhoz tartozó népek gazdasági stratégiái (illetve az eltérő stratégiák sikeressége vagy sikertelensége) alakították ki. Ugyanakkor a korábbi területeikről kiszorult népek "nyelvi lenyomata" ma is ott van a később érkező, sikeresebb népek nyelvében (például a finnugor "szubsztrátum" a szláv nyelvekben).

A szerző állításait térképek sokaságával, számításokkal, grammatikai, fonetikai és szókészlet-összehasonlításokkal támasztja alá - vagyis bőséges és kézzelfogható tudományos érvanyaggal dolgozik, nem kinyilatkoztatásokkal operál. Munkája emiatt akkor is nyelvtörténeti alapmű, ha feltételezéseit - vagy azok egy részét - az utókor elveti majd.

Nap, 437 oldal, 4900 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.