Lesz Fringe, de másképp

Idén kissé szokatlan formában rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál "kistestvérét", a Budapest Fringe Fesztivált: a korábbi évek legjobbjai mutatkozhatnak be újra.

Három évvel ezelőtt rendezték meg először a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt az eredeti, edinburgh-i esemény után Fringe névre keresztelt "minifesztivált", amelyen bárki megmutathatta egy szakmai zsűri előtt, mit tud. A kezdeményezés itthon is sikeres volt, így az elmúlt két évben is megrendezték a Budapest Fringe Fesztivált. Tavaly már több mint 2600-an léptek fel a három nap alatt. Logikusnak tűnt a folytatás idén is, de nemrég olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint ebben az évben elmarad a Fringe.

- Eleinte valóban úgy tűnt, idén nem lesz pénz a Fringe megrendezésére, de végül is sikerült megszerveznünk egy kissé átalakított fesztivált, amelyet Fringe+ névre kereszteltünk - mondja Zimányi Zsófia, a szervező Budapesti Fesztiválközpont igazgatója.

Tekintettel a jóval szűkösebb anyagiakra, az eddigiektől eltérően most nem jelentkezhetett bárki, hanem a szervezők hívták meg az előző évben a legjobb kilencven közé jutott produkciókat, amelyek közül nagyjából 120-an lépnek színpadra - ki a régi, ki új produkcióval. Egyrészt nem kellett hónapokon keresztül közzétenni a jelentkezési felhívást, másrészt a kevesebb fellépő kevesebb költséggel jár. Szerényebb lesz a fesztivál kiadványa, és lemondtak a sátrakról, a külső színpadokról is. Így a korábbi ötvenmillió forintos költségvetés töredékéből rendezik meg idén a Fringe-et. A szükséges összeget részben a tavaszi fesztivál (egyébként megcsappant) költségvetéséből teremtették elő, illetve a Pécs 2010 projekt és a Hungarofest is segített.

A helyszín változatlan, továbbra is a Millenárison és a Marczibányi Téri Művelődési Központban lesznek a fellépések a tavaszi fesztivál utolsó napjaiban, április 3. és 5. között. Idén is lesz szakmai zsűri, az általuk legjobbnak talált produkciók jövőre felléphetnek Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa-programok keretében.

A tervek szerint 2011-től a megszokott keretek között folytatódik a Fringe, vagyis ismét bárki jelentkezhet majd, hogy megmutassa, mit tud.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.