Innen és túl a Nyugaton

Az előttünk fekvő két könyv nem tűz szerényebb célt maga elé, mint hogy összefoglalóan bemutassa az emberi önmegértés két nagy szellemi formáját. Ami alapszinten elmondható a vallásról egyfelől, meg a filozófiáról másfelől, az itt, ezekben a könyvekben elmondatik. De figyeljük csak meg, mennyire különbözőképpen!

Ami a vallástudományi kötetet illeti, olvassuk csak el a belső borító apró megjegyzését. Hogy tudniillik a szerző igyekezett figyelembe venni a tárgyalt vallások és világnézetek saját felfogását és érzékenységét. Ám mégis előfordulhat, hogy maga a nyugati kultúra szülötte lévén, bizonyos megfogalmazásaira túlságosan is rányomta a bélyegét a Nyugat kultúrájának nézőpontja. Nos, ha így volna, bocsánat érte: értelmezéseivel senkinek a vallásos meggyőződéseit nem állt szándékában megsérteni. A vallások ugyanis sokan vannak: még a világvallásokból is van jó pár - a kötet a hinduizmust, a buddhizmust, Kína és Japán vallásait, a judaizmust, a kereszténységet meg az iszlámot tárgyalja.

Mennyire más képet mutat ehhez képest viszont a filozófiatörténeti kötet. Az a filozófia történetéről beszél, egyes számban, és valóban csupán egyetlen filozófiai hagyomány történetét veszi számba: a nyugati-európai filozófiai hagyományét. Föl sem vetődik a szerzőkben, hogy más kultúráknak is volna filozófiájuk. Nem, a filozófia itt fogalmilag Európa szellemi vállalkozása: a görög antikvitástól a napnyugati posztmodernig ívelő, tekintélyt parancsoló szerzőnévsor és szövegkorpusz. Az, amelyiknek ebben a mostani kötetben Thalész az első, Derrida meg mindmáig az utolsó alakja.

A kötetek megbízható német ismeretterjesztő munkák fordításai - szúrjuk mindjárt ide: a vallástudományi kötet magyar szövege Mesés Péter és Aradi László, a filozófiatörténeti köteté meg Tallár Ferenc fordítói munkáját dicséri. Mindkettő műfaja mesterdarabjának látszik. Ügyesen egyensúlyoz tehát a tudományos alaposság és a népszerűsítő olvasmányosság ösvényén: rövid terjedelemben is sokat elmesélve, anyagát ügyes szerkesztéssel tagolva, közérthető stílusra törekedve, a szöveghez használható mutatókat csatolva. Mindezt elegáns, nagy alakú formátumban, színvonalas illusztrációkkal kísérve. A filozófiatörténeti kötet ráadásul minden fejezet végén megadja az épp tárgyalt klasszikusok magyar kiadásának adatait. Aki most ismerkedne a filozófiával, annak már önmagában ezért is érdemes kézbe vennie.

Vince, mindkettő 120 oldal, 2295 forint

Bertrand Russell (1872-1970)
Bertrand Russell (1872-1970)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.