Tejben-vajban fürösztött rák
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személy részére: 20 db garnélarák, 2 dl jázminrizs, 4 gerezd fokhagyma, 50 g gouda sajt, 1/2 dl hidegen sajtolt olívaolaj
Mártáshoz: 30 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2,5 dl tej, 70 g vaj, 1 kk. tengeri só, 20 db currylevél
A tejet egy edényben feltesszük melegedni.
A vajat megolvasztjuk, s ha már kicsapódott a fehérje, szedjük le róla a fehér habot. Beleszórjuk a porrá morzsolt curryleveleket, adjuk hozzá a lisztet, és kis lángon 1, maximum 2 percig keverjük. Ezután lassan felöntjük a tejjel, kevergetjük addig, amíg be nem sűrűsödik, és félretesszük a mártást.
A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A rizst üvegesre (fehérre) sütjük, majd 4 dl vízzel felöntjük, és addig főzzük kis lángon, míg a víz el nem forr róla. Lefedjük, és félretesszük.
A rákokat megmossuk, fejüket, páncéljukat eltávolítjuk, majd hosszanti irányban bevagdossuk a hátukat. Megmossuk, majd száraz, előre felforrósított serpenyőben megsütjük.
A kipréselt fokhagymát egy mozsárban jól eldolgozzuk az olajjal és egy csipetnyi sóval.
Egy kiolajozott jénai edénybe beletesszük a mártást, rá a rákokat és a rákokra egy-egy kiskanállal a fokhagymás olajból. Ráreszeljük a sajtot, és sütőben 30 percig sütjük.
Tálalás előtt 5 percet hűlni hagyjuk.