Szívószál karok by Photoshop

Pipaszár lábak, szívószál karok és eltakart arc, ami még inkább a végtagokra és a papírvékony törzsre irányítja a figyelmet. A testtartás minden esetben kiszolgáltatottságot vagy mesterkéltséget tükröz. A német Ivonne Thein Washingtonban kiállított fotói kapcsán a laikusnak is beugrik a legalább annyira ijesztően hangzó szó: anorexia.

Ám a minapi megnyitón a művész meglepő műhelytitkot árult el. Bár modelljei nem voltak éppen túlsúlyosak, azért csontsoványak sem: elrettentő példának maga manipulálta testalkatukat a Photoshop számítógépes alkalmazás segítségével. "Életmód-art"? Legalábbis nem mindennapi példája annak, amikor a művész nyíltan testünkkel és önmagunkkal való visszaéléssel vádol meg bennünket. Fényképezőgépet ezúttal a "pro-ana" mozgalom nyomán ragadott, amely népszerűsíti a rendkívüli soványságot, és az ahhoz vezető (étkezési, ürítési) technikákat. - A kritikai szándék az esetemben világos. Fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy az anorexiára biztató információkat minden tinédzser megtalálja az interneten - mondta a 39 éves művész, aki tisztában van vele: vannak, akiknek imponál, amit fotósorozatán látnak. "Annyira tetszenek ezek a képek! Én is így szeretnék kinézni, mint ők: törékenyek, olyanok, mint az angyalok" - így egyikük, az interneten hozzászólva.

A modellek valójában Thein barátai, miután az általa kiszemelt anorexiások sorra visszaléptek ajánlattól, hogy lencsevégre kapja őket. A Goethe Intézetben látható kiállítás címét (Harminckét kiló) pedig annak a francia színésznőnek, Isabelle Carónak a testsúlya adja, aki a No-l-ita ruházati cég reklámkampánya szereplőjeként Oliviero Toscani olasz fotósnak ült modellt. A felvételek elkészültekor 27 éves, már 13 éves kora óta szenvedő, és többször is kórházi kezelésre szoruló Caro megdöbbentő aktképe tavalyelőtt járta be nemcsak Olaszországot, hanem a világsajtót is. A milánói divatszakma, így Giorgio Armani és a Domenico Dolce, Stefano Gabbana páros helyeselte a sokkoló kampányt.

Ám a Washingtonban látható fotók technikai manipulálása óhatatlanul továbbgondolásra késztet ehhez képest is. Ki is manipulál itt kit és mit? Az anorexia Amerikában kényes téma. A "pro-ana" az öntudatos túlsúlyosok mozgalmához hasonlóan azt állítja: jogunk van saját testünkhöz, annak birtoklásához, akár kirívó tömegéhez. De a Facebook közösségi portálon például az anorexiának nincs helye, mert kárt okozhat másoknak. Nem egyértelmű az orvosi megítélés sem. Illinois államban például az étkezési rendellenességek - így az anorexia ellenkezője, a bulimia is - most január 1-jétől számítanak súlyos mentális zavarnak, vagyis az egészségbiztosítók kénytelenek lesznek fedezni az ezek miatt fellépő kiadásokat. A pszichiátriai betegségek között az anorexiával összefüggő halálozási arány a legmagasabb, hat százalék - bár a (csak a fejlett társadalmakban mérhető) előfordulása viszonylag ritka, 100 ezer főre vetítve 8-13 esettel. A betegek 40 százaléka 15-19 éves lány, különösen a modellek, színésznők és a sportolók a veszélyeztetettek. A férfiak aránya nem több tíz százaléknál. "Túlkoros" volta miatt nemrég megdöbbenést keltett egy brit egyetemi tanárnő (ráadásul pszichológus) halála.

A látvány ezúttal csal egy kicsit
A látvány ezúttal csal egy kicsit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.