Andrew Lloyd Webber slágermissziója

Hatalmas fába vágta fejszéjét Lord (Andrew) Lloyd Webber, a brit musical koronázatlan királya. A hatvanadik születésnapját nemrégiben ünneplő főrend nem bírta tovább Nagy-Britannia évtizedes megaláztatását a tavaszi Eurovíziós Dalfesztiválon, és magára vállalta az idei seregszemlére benevezendő versenyszám zenéjének megkomponálását. A magyar résztvevőt pályázaton választja ki az MTV.

A zeneszerző, színházibirodalom-tulajdonos és producer, aki 750 millió fontos vagyonával a szigetország 101. leggazdagabb polgárának számít, nem szokta egyszerűen csinálni a dolgokat. Most sem a digitális zongorájához ült le elsőként, hogy elvégezze feladatát, hanem élő műsorsorozatot indított a BBC-n a még nem létező szám előadójának kiválasztására. Ugyanígy kereste és találta meg korábban a Muzsika hangja, illetve a József és a színes szélesvásznú álomkabát főszereplőjét. A nyertest, aki a remények szerint május 16-án Moszkvában bemutatja Lloyd Webber szerzeményét, január 31-én szavazza meg a BBC Hazádnak szüksége van rád! című műsorfolyamának közönsége. Az már biztos, hogy a szöveget a nagy népszerűségnek örvendő amerikai Diane Warren írja, aki korábban Cher If I Could Turn Back Time és az Aerosmith I Don`t Want to Miss a Thing című dalának rímeit is faragta.

Az előkészületek bizarr részeként a világhírű Lloyd Webber Moszkvában "audiencián" vett részt Vlagyimir Putyin kormányfőnél. A zeneszerző arra kérte a befolyásos politikust, vesse latba tekintélyét a kelet-közép-európai országokban, és érje el az Eurovízió átláthatóságát, sőt komolyságát veszélyeztető úgynevezett blokkszavazás megszüntetését. A zeneszerző nem vitatja, hogy a brit versenyszámok az elmúlt évben kritikán aluliak voltak, de úgy látja, a szomszéd országok egymás iránti lojalitása eltorzítja az immár 53 éves múltra visszatekintő versengést.

Ez volt alighanem a fő oka annak is, hogy a veterán brit műsorvezető, Terry Wogan, aki tavaly már alig leplezte frusztrációját, bedobta a törülközőt. Putyin hivatali dácsájában fogadta Lloyd Webbert, és közel egy órán át diskurált vele a világ folyásáról. Az orosz államférfi ugyan látatlanban megígérte, hogy személyesen a brit dalra voksol, ám a régió szolidaritási akciójába nem kíván beavatkozni. Lloyd Webber alig néhány nappal azelőtt lobbizott Putyinnál, hogy Oroszország elzárta az Ukrajnán keresztül haladó gázvezeték csapját. A kormány első embere kifejtette, arra számít, hogy Kijev az orosz versenyszámra szavaz majd, hiszen a "szomszéd országok megértik egymást, és kölcsönös támogatást nyújtanak egymásnak" a daltorna során.

Lord Lloyd Webber átfogó portfóliójának hangzatos, de csak kis része Nagy-Britannia felvirágoztatása Európa könynyűzenei életében. A zenés színház sok rajongójának szívét dobogtathatja meg a frissen adott interjúiból kiderülő hír, hogy szinte teljesen elkészült az Operaház fantomjának folytatásával. A Fantom: A szerelem soha nem hal meg címet viselő új musical bemutatójára 2009 végén kerülhet sor, mégpedig bátor tervek szerint gyors egymásutánban a londoni West Enden, a New York-i Broadwayn és egy kínai nagyvárosban, valószínűleg Sanghajban.

Idén is 43 nemzeti közszolgálati tévétársaság vesz részt az Eurovíziós Dalversenyben; a moszkvai megmérettetés magyar résztvevőjét pályázati úton választja ki a Magyar Televízió (MTV). A jelentkezéseket február 2-ig várják, a magyar versenyszámról szakmai zsűri dönt - közölte a közszolgálati adó kommunikációs osztálya. A pályázaton, amelynek kiírása a televízió honlapján is megtalálható, 2008. október 1. után bemutatott dalokkal lehet részt venni. A tavalyihoz hasonló televíziós megmérettetés nem lesz, a beérkező művek közül szakmai zsűri választja ki a nemzetközi dalverseny magyar indulóját. Azt, hogy kik lesznek a zsűri tagjai, az MTI érdeklődésére nem tudták megmondani. A február 2-án 17 órakor záruló pályázatra olyan maximum három perces dalokat várnak, amelyek 2008. október 1. előtt nem hangzottak el nyilvánosan, illetve nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A kiírás szerint a résztvevő műsorszolgáltatók, így az MTV is maga döntheti el, hogy előadója milyen nyelven énekel. A színpadon az énekesek, illetve a maximum hat tagú produkciók élőben szerepelnek, felvett háttérhanggal kísérve, de ez nem tartalmazhat vokált vagy vokálutánzatot. A dalok szövege nem lehet trágár és nem tartalmazhat politikai utalást, beszédet, gesztust.

Ha Budapestre látogat, itt is rajongók várják a zeneszerzőt
Ha Budapestre látogat, itt is rajongók várják a zeneszerzőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.