Bábszínház alakult Salgótarjánban

Boróka Bábszínház néven társulatot alakított a nógrádi megyeszékhelyen hét diplomás bábszínész. A Boróka a KiViSZi Színházi Társulattal, a Hibó Tamás Művészeti Alapítvány támogatásával szervezi fellépéseit, és saját kőszínházra szeretne szert tenni.

Jakubovics Judit, az általa 25 éve alapított KiViSZi Színházi Társulat vezetője elmondta: társainak többsége pedagógus, óvodapedagógus, de akad köztük leendő közgazdász is. Ami közös bennük, hogy mindanynyian elvégezték azt a többszemeszteres, diplomát adó bábszínészképzést, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezett Sárospatakra.

Bázisuk az egykori üvegipari iskola Déryné Terme, céljuk az, hogy a közeljövőben fizikailag is létrehozzák a Boróka Bábszínházat. A G. Lóránt Lujza, Nagy Leila, Turányi Judit, Varga Éva, Varga Erzsó, Fülöp Norbert és Jakubovics Judit alkotta társulat a vizsgadarabjain túl új színművekkel is készül a közönség elé: kesztyűbábokkal Varga László zenés mesejátékát, a Csoda a kamrábant és árnyjátékkal egy kínai mesét, az Üres virágcserepet, valamint a Csipkerózsika egy új feldolgozását keltik majd életre.

A Hibó Tamás Művészeti Alapítvány által működtetett művészeti alapiskola, a Cogito a bábosok közt a legnagyobb magyarországi művészeti alapiskolává nőtte ki magát. Ma annak a nyolcszáz magyarországi fiatalnak, aki hasonló keretek közt ismerkedik a bábozással, a fele ennek az intézménynek valamelyik telephelyén tanul. Varga László, az iskola művészeti igazgatója azt vallja, hogy a bábozás a hátrányos helyzetű gyerekeknek is alkalmat ad, hogy megmutassák értékeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.