Röviden

Elhunyt Milan Rúfus

Nyolcvanéves korában meghalt Milan Rúfus, a kortárs szlovák költészet és prózaírás egyik legjelentősebb és legismertebb képviselője. Első versei 1956-ban jelentek meg, költészete ma is nagyon népszerű. Verseskötetei az elmúlt évtizedekben több tízezer példányban keltek el. Milan Rúfust a szlovák irodalomtudósok háromszor jelölték Nobel-díjra, verseit több mint húsz nyelvre fordították le. Legismertebb magyar fordításait Tőzsér Árpád szlovákiai magyar költőnek köszönhetjük. (MTI)

Kanadai karmester

Charles Olivieri-Munroe, a cseh komolyzene kanadai specialistájának számító fiatal torontói tehetség vezényel a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar január 16-i koncertjén, amelyen Martinu Komédia a hídon és Smetana Hazám című műveit adják elő a Bartók Teremben. (Munkatársunktól)

Liverpool elbúcsúzott

Hatalmas tűzijátékkal, éjszakai múzeumlátogatásokkal, koncertekkel vettek búcsút szombaton este Európa 2008. évi Kulturális Fővárosától, Liverpooltól. A Mersey folyó partján rendezett látványos fény- és hangjátékban mintegy harmincezer ember gyönyörködött, miközben az angol város elöljárói átadták a stafétabotot a 2009. év kulturális fővárosának, az ausztriai Linznek. Phil Redmond, a program kreatív igazgatója szerint teljesen megváltoztatta a Liverpoolról alkotott képet az EKF sorozata. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.