Fogyjon le hangoskönyvvel!

Bár a könyvpiac tavalyi eredményét mutató országos adatok csak január végére várhatók, az már biztos, hogy ismét jelentősen nőtt a hangoskönyvek forgalma - számolnak be a legfontosabb műhelyek képviselői. Egyikük, a Kossuth-Mojzer-vállalkozást vezető Mojzer Márta azt is megállapítja, 2008 volt az első igazán jó év a magyarországi hangoskönyvkiadásban, amely csak fél évtizedes múltra tekinthet vissza.

A "jó év" azt jelenti, hogy 40 százalékos példányszám-növekedést is elértek egyes kiadók. Mojzerék például 26 művet jelentettek meg (és jövőre már 100 saját kiadványuk lesz). - Tavaly már biztosabbra mentünk, jól "belőttük" a címeket, szerzőket, nem nyúltunk mellé - mondja a vállalkozás vezetője.

A mágia színe Rudolf Péter előadásában
A mágia színe Rudolf Péter előadásában

Ami persze a korábbi évek bizonytalanságaira is utal. Főként irodalmi kínálattal értek el sikert, noha a műfajban újnak számító szerzőkkel kockázatot vállaltak. Megjelentették Nádas Péter első hangoskönyvét, a Saját halál címűt a szerző előadásában. Verslemezt hoztak ki Kaszás Attila hangján. Fölfedezték, hogy hiányzik a boltokból a sci-fi-paródia mestere, Terry Pratchett, akinek egyik művét Rudolf Péter tolmácsolásában tették közzé. Nem számított kockázatnak Mácsai Pál újabb, Örkény-egyperceseket megszólaltató lemeze és néhány Rejtő-mű. Újítottak viszont a Kossuthnál a Hangos Útikönyv sorozattal, amelynek lemezein kiváló színészek idegenvezetését lehet hallgatni.

Éppen az utóbbi, a nem szépirodalmi hangoskönyv előretörése 2008 igazi újdonsága. Mert az igényes irodalmat megjelentető Helikon vagy Titis Kiadó mellett helyet kért a Sonore kiadásában a Terheskönyv kispapáknak című tanácsadó CD-jével, a forgatókönyvíró Kriegler Gábor tévésorozat-függőséget magyarázó hangos eligazításával. A Saxum Popper Péter pszichológiai művét, A belső utak könyvét adta közre. Nagy meglepetés a Hangoskönyv Kiadó három, dohányzásról leszoktató lemeze, amelyet főként családtagoknak, barátoknak vásároltak meg - és vitték, mint a cukrot! A sikeren fölbuzdulva a kiadó megjelentette a fogyást és a szerelmi bánatból való kigyógyulást segítő, külföldi szakértők műveit tartalmazó lemezeit is. - Új utakat keresünk, kísérletezünk, mert a hangoskönyvkiadásnak is több lábon kell állnia - magyarázza Vajda-Mályi Zsuzsa kiadóvezető. Hozzátéve, a tavalyi frankfurti könyvvásár bizonyította, a non-fiction egyre inkább hódít a hangoskönyvek világában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.