Elhunyt Ilosfalvy Róbert

82 éves korában elhunyt Ilosfalvy Róbert, Liszt- és Kossuth-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművésze.

Ilosfalvy Róbert volt Simándy József és Melis György mellett a II. világháború utáni magyar opera legnagyobb felfedezettje. A Hunyadi László címszerepével debütált 1954-ben. Majd' ötven évig hazai és külföldi operaházak favoritjaként ismerték. 2000 őszén, a Bánk bán egyik előadásán határozta el: nem lép többé színpadra. Fogadalmát egyszer törte meg, a 2004-es Operabálon, ahol a Himnuszt énekelte.

1927-ben született Hódmezővásárhelyen. Zenei karrierje is itt indult - a katolikus templom kántorának segítőjeként, majd kántoraként. Idővel Pestre költözött, és felvételizett a Zeneakadémiára. A negyvenes évek második felében ez töltötte ki életét, majd a Honvéd Művészegyüttes.

1954-es operaházi bemutatkozása után mintaszerűen ívelt fel pályája. Mozart-, Puccini-, Verdi-szerepek sorjáztak. Fellépett az 1957-es felújított Bohémélet-előadásban, amelyben az énekesek életkora - kivételesen - tökéletesen passzolt a Puccini-szereplők korához.

Neve összeforrt Des Grieux figurájával a Manon Lescaut-ban, amelyet először 1961-ben énekelt Házy Erzsébet oldalán. A karmesteri pulpituson Lamberto Gardelli állt, akinek legkedvesebb tenorja lett Ilosfalvy. Des Grieux-t három nyelven is megtanulta az énekes. Szüksége is volt rá, mert egymás után hívták a legfontosabb operaházakba.

Ötvenéves koráig főként az olasz repertoár tenoristájaként ismerték, ehhez jött pár kiemelkedő francia és szláv darab főszerepe. Főként lexikonok tartják számon azt az 1966-1982 közötti időszakot, mikor a kölni opera ünnepelt szólistája lett. Erről itthon mit sem lehetett tudni, még a budapesti Operaház színpadáról is kitiltották. 1982-ben tért vissza, és újra fontos szerepeket kapott. Így került repertoárjába a Bánk bán, ami azért extra kihívás, mert a figurát Simándy Józseffel azonosították.

Ilosfalvy Róbertet 1962-ben Liszt-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel, 2003-ban a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díjjal tüntették ki.

Két évvel ezelőtt, nyolcvanadik születésnapján interjút kértünk tőle. Akkor azt a választ kaptuk feleségétől: férje visszavonult. Szeretne úgy megmaradni a közönség emlékezetében, ahogy aktív korában befogadták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.