Pécs készülget...

Egy év múlva Pécs Európa Kulturális Fővárosává (EKF) avanzsál. Vajon mire számíthatnak a pécsiek és a városba látogató turisták 2010-ben?

Az EKF intézményrendszerének élén féltucatnyi kardinális személycsere történt. Mostanra az is egyértelművé vált, hogy az EKF emblematikus épületeit nem adják át a tervezett időre. A koncerttermet például 2010. március 15-én akarták felavatni, ez a megnyitó a legjobb esetben is 6-8 hónapot csúszik. Ebből adódik, hogy az EKF "fedett pályás" zenei programjai nem a 999 nézőt befogadó, impozáns hangversenyteremben lesznek, hanem a pécsi egyetem orvosi karának aulájában, a színházban, a zsinagógában, s ezek akusztikája messze van a mai elvárásoktól.

Szinte biztos, hogy a regionális könyvtár és tudásközpont nem készül el jövőre, pedig ez az intézmény azt mutatta volna meg, hogy miképp tölthetjük el időnket egy multifunkcionális kultúrplázában. Ezt azonban már csak 2011-ben próbálhatjuk ki. Egyelőre van esély arra, hogy 2010 közepére - a barokk vármegyeházában és a Zsolnay-negyedben - két kiállítóteremmel gazdagodik Pécs. Ha ez a terv bedől, akkor kétséges, hogy hol lesznek rangos tárlatok, mivel a városnak erre nincs megfelelő terme.

Ám bármi is legyen a beruházások sorsa, az EKF nem halasztható el, ugyanakkor a műsornak is mennie kell. A 2010-es év programjának pilléreit az EKF hattagú művészeti tanácsa tavaly júniusra kidolgozta, a részletek kimunkálása azonban még javában tart. Így még az sem tudható, hogy mikor lesz az EKF megnyitója. Ruzsa Csaba, a Pécs 2010 Menedzsment Központ Kht. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy idén a szilveszter Széchenyi téri városi ünnepe nulla órakor átcsap kulturális főváros fiesztába.

Aztán pár nappal vagy héttel később lesz majd egy újabb köztéri megnyitó, amin Pécs - várhatóan - a másik két kulturális fővárossal, Essennel és Isztambullal közösen ünnepli önmagát. Ha ez a gondolat ölt testet, akkor egy időben mutatkozik be a három város, s a kontinensen átívelő műsor megpróbálja magára irányítani a tévétársaságok figyelmét. Amennyiben a három város nem "közösködik", akkor Pécs - valószínűleg - január 22-én, a Magyar Kultúra Napján tartja a maga beköszöntőjét.

Ruzsa Csaba szerint a pécsi programok forgatókönyve márciusra összeáll. Az viszont már látszik, az EKF zenei programja rendkívül változatos lesz. Fontos eleme a zenei kínálatnak a mára méltatlanul elfeledett Johann Georg Lickl életművének leltározása és a Bécsből 1807-ben Pécsre származott muzsikus legjobb műveinek bemutatása. Ezt a munkát a Pécsi Filharmonikusok vállalták magukra, ami érthető, mivel a több mint húsz operát komponáló Lickl alapította meg a pécsi zenekar jogelődjét.

Erkel Ferenc születésének 2010-ben ünnepeljük 200. évfordulóját, rá a Hunyadi Lászlóval emlékezik az EKF. Az opera mellékszereplőit tehetségkutató versennyel akarják kiválasztani. A megakoncert egy Verdi-opera bemutatóját tervezi a pécsi expócenter szabadtéri színpadán, világsztárokkal. Ez a szervező cég az elmúlt két évben emlékezetes koncertet rendezett Pécsett Carrerasszal és Plácido Domingóval. Egy improvizációs fesztivált is Pécsre csal az EKF, ezen művészjelölt billentyűsök adnak számot rögtönzőtudásukról. Van esély arra is, hogy 2010-ben a U2 ellátogat Pécsre. A koncert azonban csak akkor valósul meg, ha az együttes európai turnéra indul.

A tánc barátainak egy műfaji határokat nem tisztelő, nemzetközi táncfesztivál és Dante Isteni színjátéka lesz a legnagyobb csemege. Utóbbi a győri, a szegedi és a pécsi balett közös produkciója lesz. A képzőművészeti kínálatból kiemelkedik a Matisse és a Nyolcak című tárlat, valamint az a kiállítás, ami a Bauhaus és a pécsi építészek kapcsolatát mutatja be. Emellett hat, Pécshez kötődő művésznek, Bencsik Istvánnak, Gellér B. Istvánnak, Keserü Ilonának, Lantos Ferencnek, Martyn Ferencnek és Pinczehelyi Sándornak rendeznek még kiállítást 2010-ben.

Egyébként a kifejezetten EKF-hez kötődő rendezvények száma elérheti a kétszázat, ám még további ezerötszáz-kétezer rendezvény fér majd be az EKF ernyője alá. Ilyenek - többek között - a POSZT, a bábfesztivál, a filmünnep, a könyvhét, a bordalfesztivál, valamint számos tudományos konferencia. Hogy ezek megváltoznak-e valamelyest 2010-ben, azt még senki sem tudja. S persze azt sem, hogy az EKF miképp változtatja meg Pécset, és megváltoztatja-e egyáltalán. Függetlenül attól, hogy a bevezetőben említett nagyberuházások nem készülnek el időre, Pécs arca mindenképp változik 2010-re, hisz mintegy hetven utca és tér kap új formát.

2010: vészesen közelít
2010: vészesen közelít
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.