Névadó évad

UFA Színház, Scala Metro, Szikra mozi, Metro mozi, Ruttkai Éva Színház - ilyen neveken működött 1926-tól az a hely, amelyet nemrég újrakereszteltek. A Nyugati Teátrum a főváros új befogadó színháza.

Bár sokszor hallani arról, kevés befogadó színház van Budapesten, egy rögtönzött mini-közvéleménykutatás legalább hetet hozott össze. A legkézenfekvőbb a Thália Színház, de ott a Nemzeti Táncszínház, az angol nyelvű előadásairól is híres Merlin, valamint a függetleneket invitáló Trafó, MU, Sirály, valamint a Bakelit. Nyolcadiknak pedig itt a kicsit más profilú: a Nyugati Teátrum. Névadója - nyilvánvalóan - a szomszédságában lévő pályaudvar.

Az elmúlt években a Ruttkai Éva Színház működött itt, és  a tulajdonváltással sem kellett elköltözniük, havi tíz napot kaptak.

- A teátrum új tulajdonosa egy színházkedvelő üzletember - mondja a Nyugati művészeti titkára, Rubesch Linda. Ennyit tudtunk meg a befektetőről. Meg azt, hogy a művészetpártoló tulaj felkészült arra, nem ez lesz élete legnyereségesebb vállalkozása. De mivel szereti a színházat, nem feltétlenül az anyagi szempontok motiválták.

A Nyugati Teátrumnak nincs művészeti vezetője, hanem kuratórium dönt háromhavonta azokról a pályázatokról, amelyeket folyamatosan vár a színház. (A grémium névsora egyelőre nem publikus.)

Első nagy koprodukciójuk - a Tavaszébredés című musical - a Budapesti Operettszínházzal együtt készül. De tartott már itt Partika című lemezbemutató koncertet a Krétakör SzínészTáncZenekar, sőt ide költözik a Krétakör, Láng Annamária és alkotótársainak közös előadása, a Made in China, valamint a HOPPart Társulattól a Herrmann csatája.

Szeretnék felélénkíteni a filmes vonulatot is, hiszen megvan még az eredeti mozivászon. Gondolkodnak tánc- és mozgásszínházi előadásokban, és a kinyitható tetőnek köszönhetően nyáron is szívesen üzemelnének. Már tavaly nyáron felújították a színházat, de még akad színpadtechnikai munka. Többek között még azon töprengenek, hol nyithatnák meg a leülős, találkozós helyüket. A válasz azért nem egyértelmű, mert az épületből hiányzik az egybefüggő nagyobb tér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.