Nyelvcsaládfa Széphalmon

Finnugor nyelvcsaládfát állítottak a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma kertjében. A művészeti alkotást több másik is követi, lelkes anyanyelvápolók nyelvcsaládfa ligetté alakítanák az épület melletti rétet.

Látványos, értékes művészeti alkotás, ezzel együtt szemléletes oktatási eszköz - így jellemezte röviden a Kazinczy-kertben az Anyanyelvápolók Szövetségének segítségével felállított finnugor nyelvcsaládfát Fehér József, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, a Magyar Nyelv Múzeuma vezetője. Mint hozzátette, Égerházi László erdőbényei fafaragó alkotása amellett, hogy esztétikai élményt nyújt, szemléletesen mutatja be a finnugor nyelvcsalád kötődéseit. A múzeum és a Kazinczy Mauzóleum látogatói - többségükben általános és középiskolai tanulók - tanulmányaik során jól hasznosíthatják ezeket az ismereteket.

Az igazgató hozzátette: a tervek szerint a jövőben évente két nyelvcsaládfát szeretnének avatni, ennek keretében a világ jelentősebb nyelvcsaládjait mutatják be. Ezek összessége adná majd azt a különleges nyelvcsaládfaligetet, amelynek nincs párja a világon. A liget létrehozásának ötlete Radványi Györgytől, a Magyar Nyelv Múzeuma tervezőjétől származik. Maróti István, az Anyanyelvápolók Szövetségének titkára szerint egy nyelvcsaládfa avatásán érdemes felmérni a magyar nyelv állapotát. Mint elmondta, az alapján, hogy hányan beszélik, nyelvünk a világon a negyvenharmadik, Európában pedig a tizenkettedik helyet foglalja el a sorban. De nemcsak az adatok, hanem a nyelvet őrzők eltökéltsége is garanciát nyújt arra, hogy a magyar nyelv nincs kihalásra ítélve. Hozzáfűzte: vannak ugyan, akik vitatják finnugor nyelvrokonságunkat, ám a tudományos érvek ezt bizonyítják.

Veres László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója szerint azért is jó kezdeményezés a nyelvcsaládfák felállítása, mert bővül a látnivaló. A Magyar Nyelv Múzeumába tervezett állandó kiállítások ugyanis - elsősorban pénz hiányában - még váratnak magukra. Mint elmondta, a tulajdonos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a múzeum építése során óriási terheket vállalt magára, hiszen a kivitelezés nyolcszázmillió forint körüli költségeinek mintegy felét hitelből finanszírozták. Szponzorok, támogatók segítségével sikerült berendezni az intézményt, az állandó kiállítások összeállítására azonban egyelőre nincs pénz.

Műalkotás és szemléltetőeszköz
Műalkotás és szemléltetőeszköz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.