Felülnézet

Az egész országot nem lehet becsapni - mondja Trunkó Barnabás az idei szilveszteri rádiókabaré konferansziéja, aztán rögtön helyesbít: legalábbis szilveszter este nem, hiszen sokan tudják, hogy a kabaré nem élőben megy, hanem előzőleg rögzített felvételről adják.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a rádiókritikus sem élőben hallgatja, hanem cédéről, mert megkapja előre. Mert a rádiókritikus is elmegy otthonról szilveszter este a barátaival különböző feslett helyekre.

És bár a másnap amúgy kifejezetten hajlamossá tesz a kötekedésre, a Rádiókabaré Sinkó Péter által szerkesztett szilveszteri bemutatója többé-kevésbé rendben van. Követi az elmúlt év hagyományait: a jelenetek gyengécskék, a stand up számok viszont frenetikusak, és a kevéske dal is rendben van, így jön ki a jó átlag. Bödőcs Tibor, Dombóvári István, Kovács András Péter és Kőhalmi Zoltán nem fárad, nem unalmas, a szilveszter legjobb pillanatai viszont Sándor Györgynek, és a határon túlról érkező stand uposoknak köszönhetők. Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc a romániai választások kapcsán nagyszerűen "fordítja" le a politikusi hablatyot köznyelvre, a kolozsvári Felméri Péter kegyetlenül évértékel, és a csíkszeredai Lung László Zsolt, valamint Kozma Attila is új ízt hoz.

Igaz is: embert próbáló feladat ilyen sokáig muhahával lekötni a hallgató figyelmét, a Celebvilág Magyarországon címmel sugárzott monstre kabarénak azonban általában sikerül, akad itt válságkabaré jócskán, űrturisták, decemberi ünnepkör, multiplexmozi-zajösszeállítás. És celebezés, mely kapcsán azért olykor elkalandozik az ember, s a közszolgálatiság üdvéről mereng.

Van ugyanis a Magyar Rádiónak egy behozhatatlan előnye a kereskedelmi csatornákkal, főleg a tévékkel szemben: hitelesebben tudja követni az egyre inkább elharapózó trendet, a sztárszívatást. Mert amit mondjuk a TV 2 Tíz című sztárgyalázó műsora önreflexió gyanánt próbál lenyomni a torkunkon, az már az első percben megbukik. Bűzlik az illojalitás: a műsor készítői azokba törlik a saras bakancsot, akiknek hírnevét naponta építgetik, foltozgatják, a Szálasit éltető Fekete Pákótól a börtönviselt nagymellű énekesnőig, aki tudvalévőleg nem apáca. Mintha Kőmíves Kelemen saját kézzel verné szét a várfalat, míg a többiek alszanak, aztán meg nézne szeppenten: dik', há' nem leomlott reggelre?

A kabaré viszont képes felülről szemlélni a kis magyar sztárvilágocskát, számára vicces térkép e táj - éppen, mert sosem vett részt benne, sosem táplálta ezt a pszeudovalóságot. Ahogy a kabaré szóvivője, Litkai Gergely mondja, néha tényleg olyan érzésünk lehet, hogy tulajdonképpen csak statiszták vagyunk a Győzikében, s hogy a messzi földrészeken abszolvált rovarevés és tábortüzezés az igazi realitás. A CBA-ban parizercsücsökért sorban álló kisnyugdíjas képe meg csak valami fantáziaakvarell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.