Előszilveszter Péterfy Borival

A kávézó egyik sarkában ül, három ujjal süteményt majszol, a másik kezében teáspohár. Megismerem, pedig a lemezborítója rajzán szőke a haja, és kortalan húszéves. Most meg inkább barna, s alighanem azok közé tartozik, akiknek az arca belesimul a hétköznapokba. Csalóka ez a rejtőzködés, mert ahogy reflektorfény éri, elsodor mindent és mindenkit.

- Ha tudom, hogy már itt van...

- Most jöttem.

- Félórája keringek a környéken. Szomorú lettem, mint a maga dalai.  Itt nőttem fel a Nagymező utca mentén, de már más ez a világ.

- Ismerem ezt. Nyomasztó érzés tud lenni. Minden lakásra emlékszem például, ahol éltem, sokszor álmodom velük, becsukott szemmel is látom, melyik tárgy, hol van.

- Nyomasztja az idő?

- Az idő múlása. De érdekel is.

- A legtöbb interjúját ebben a kávézóban adta. Ez meg állandóság.

- Inkább biztonság. Ez volt a törzshelyünk a krétakörös időkben. De azért szeretem az ismeretlent is.

- Rebben a kezében a pohár, meg a tekintete is, pedig itt biztonságban van.

- Néha kicsit túlreagálok dolgokat. Biztos ezért lettem színész.

- Vagy énekes. Volt honnan jönnie, neves család: Áprily Lajos, Jancsó Adrienne, Jékely Zoltán, Péterfy László, Péterfy Gergely, Gerlóczy Márton. Innen lett színpadi ember. De, mint mondja, érzékeny a múlt lakásaira.

- Aggódott is kicsit a család, de engem mindig ez érdekelt jobban, ez a struktúrán kívüliség. Az elején még nem lehetett tudni hová vezet ez az egész.

- Hogyan és hová vezetett?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- Hogyan? Ha jó helyzetben vagyok, tudatos vagyok, ha meg szarban vagyok, ösztönös. Az fontos, hogy most van miről és kinek énekelni.

- Aranylemez lett a Péterfy Bori és a Love Band.

- Boldog is vagyok.

- Mindjárt popikon lesz, pedig nem is akarta. Színész és énekes. Szétválasztható?

- Nem.

- Hülye kérdés. Inkább: összesimítható?

- Egyben vagyok.

- Akkor nem csak a színházról mondta, hogy utálja az igénytelenséget, az ízléstelenséget, az üzengetős színházat, ha nincs társulat, nagy T-vel.

- Mondtam? Van ezeknél fontosabb is.

- Igen?

- A szabadság. Hogy ne a félelem irányítson.

- Fél?

- Múlik a félelmem magamtól. De a színház és a zene is csapatjáték, sok összetevő van, amitől azért néha meg lehet ijedni.

- Játszik vagy énekel: mindegy. Meztelen. Felöltözve nem lehet.

- A Szorokin-darabban, A Jégben fizikailag...

- A szellemi meztelenségről beszélek.

- Sokáig féltem a szellemi és fizikai görcsöktől. Ma már abban a pillanatban megszabadulok tőlük, amikor színpadra lépek. Ez a Krétakör színházban eltöltött időnek köszönhető. Tudatos tanulási folyamat volt, hogy szabad és felnőtt alkotó emberek legyünk. Csak aztán annyira szabadok lettünk, hogy meg is szűntünk társulatként, sajnos.

- A Krétakör felbomlott, egy évre leszerződtette Alföldi Róbert a Nemzeti Színházba. Nem zavarja az intézményesülés?

- Nem így állok hozzá. Ez most egy érdekes kísérlet, és én drukkolok Alföldi Róbertnek, hogy izgalmas és korszerű színházat hozzon létre. A szuverenitásomat persze szeretném megőrizni. Úgy rendeztem be az életem, hogy koncertezhessünk is. Az avantgárd lét és a rock and roll erőt ad.

- A nyáron magas kormánykitüntetést is kapott. Az is az intézményesülés jele?

- Lehet, de jólesett. Hiú vagyok, mint bárki más. És a Krétakör miatt kaptam.

- A lemeze tehát aranylemez lett. Nem akar velem interjút csinálni?

- Miért ne?

- Mert akkor megkérdezhetné: miért van, hogy a húszéves lányom is rajong a zenéjéért, meg az 56 éves apja is.

- Valamitől ilyen lett ez a lemez, gyerekek is, idősebbek is szeretik, nem csak a koncertre járó korosztály.

- Valamikor én is zenéltem, amiből csak annyi érdekes, hogy megtanultam: amit minél többször hallgatok, annál jobb. A maga lemeze ilyen. Talán nem véletlen a sikere.

- Termék lett. Termék lettem. Mindenki termék. Csak én normális termék akarok lenni.

- A lemezéről jutott eszembe: tízezerszer hallgattam már meg a Beatles-dalokat. És csak most kezdem el tudatosan élvezni a tökéletes megformáltságukat. Maga gyönyörű tisztán énekel. A sorvégi "s" hangjaiért meg teljesen odavagyok.

- Pedig mostanában sok kritikát kapok, hogy nem beszélek elég szépen.

- Mondja maga. A színházhoz legjobban értő magyar kritikus viszont tisztán hallotta, és nagyon jókat írt a játékáról, pedig az ritka nála.

- Nem akarok a Nemzetiről beszélni. Már így is nagypofájú outsidernek gondolnak.

- Maga mondta ezt önmagáról.

- Azt, hogy outsidernek érzem magam, azt tényleg mondtam. De közben csapatjátékos is vagyok, imádok jó csapatban dolgozni, együtt gondolkozni, közösen alkotni.

- Nagyon vágyja a közösséget, ahol ezt megélheti.

- A zenekaromban ez megvan, és nagyon szerencsés vagyok, mert ilyen volt tíz évig a Krétakör.

- Külföldön is sikeresek voltak.

- Láthattam, milyen borzalmasan nagy a magyar színház elmaradása. Struktúrában, játékstílusban. De nem akarok a színházról beszélni, a Nemzetiben különben is nagyon jó társaság alakul.

- Színházban Mundruczó Kornél, Schilling Árpád, Zsótér Sándor. Filmben?

- David Lynch, Mike Leigh. Fassbinder, aki fájdalmasan pontosan fogalmazott. De most láttam megint Godard Bolond Pierrot-ját.

- Amikor maga született, ketten néztük a Filmmúzeumban. Itt ülünk egy kávéház sarkában: Nana filozofál, anélkül, hogy tudna róla...

- Várjon, ez miben volt?

- Godard ez is. Az Éli az életét...

 

Izgalmasnak ígérkező előszilveszteri bulit tart december 30-án a Millenáris Teátrumban Péterfy Bori és zenekara, a Love Band. A bulin két előzenekar, a Németh Juci által vezetett Nemjuci, valamint a Hangmás melegít majd be előttük. Utóbbi sodró és energikus zenéjével már évek óta a budapesti underground érdekes színfoltja. Péterfy Bori is énekel majd a Hangmással, a zenekar énekese, Minda Endre pedig velük ad elő egy dalt. Boriékkal fellép a Nicht Vor Dem Kind elnevezésű, zenei középiskolásokból álló ütőhangszeres formáció is.

Egyébként két jegyet nyerhet a koncertre, aki lerajzolja az énekesnőt és beküldi a rajzoljborit@gmail.comra. Az egyszemélyes zsűri Péterfy Bori. "Gyerekek és felnőttek is küldtek be már szuper rajzokat, amiket majd szerintem a blogomon közzéteszünk" mondta az MTI-nek az énekesnő.  Jövő őszre várható a Péterfy Bori and Love Band második lemeze, amelyet januárban-februárban kezdenek el rögzíteni. A hírek szerint külföldi DJ-k körében is népszerűek az októberben megjelent "köztes" hanghordozón található remixek, amelyek a Hello Modern Dizájn című dalból készültek.

"Örülünk, hogy a tavaly megjelent első albumunk ilyen sikeres, és nagy dolog, hogy az online eladásokkal együtt már túllépte a 7500 eladott példányt, így aranylemez lett. Annak fényében ez különösen jelentős, hogy egyre kevesebb lemezt vesznek az emberek" - mondta Péterfy Bori. Beszámolt arról, hogy már játsszák a tévék az Ópium című dal klipjét, ami eredetileg Szász János azonos című filmjének főcímzenéje lett volna. A klipet férjével, Merényi Dáviddal közösen maga rendezte.

Arra a kérdésre, hogy fellép-e még valaha korábbi zenekarával, az Amorf Ördögökkel, azt mondta: nem zárja ki, hogy ismét összeállnak egy koncert erejéig, ugyanakkor a zenekar tagjainak jó része ma már a Péterfy Bori and Love Bandben játszik. Hozzátette: a repertoárban most is szerepel két Amorf-dal.

 

Élektraként  a Nemzetiben
Élektraként a Nemzetiben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.