Szigetet a fa alá!

Holmik helyett hangversenyt, mozibérletet vagy könyvutalványt ajándékozni szenteste - évek óta divat. Újabban akár színházi évzáró bulit, oroszlánbarlangba szóló belépőt vagy szigetet is kaphatunk karácsonyra.

Tizenöt éve kétség nem fért hozzá, hogy karácsonyfa csakis a lakás legtágasabb helyiségében állhat. Különben hogy fért volna alá a fritőz, a színes tévé, a járóbaba meg a háromszemélyes szánkó?

Színházbérlet dísztokban is kapható
Színházbérlet dísztokban is kapható

Hó már rég nincs. A tévék egyre laposodnak, a kislányok pedig nem babáznak, zsebben hordanak komplett pónilócsaládokat. Temérdek család beszéli meg minden szezonelőn, nem vesznek egymásnak haszontalan tárgyakat - maximum saját kötésű sál vagy házi tojáslikőr, ami szóba jöhet. És még valami: élmény. Ráadásul a karácsony előtti időszakban kifejezetten megéri "kultúrát" ajándékozni. A fizetéskiegészítésként egyre népszerűbb kulturális utalványok érvényessége az évfordulóval többnyire lejár, másrészt a bérletekre ilyenkor jókora engedményt kaphatunk.

Magazin-előfizetésből például több helyen hármat adnak kettő áráért. Jutányos bejárást vásárolhatunk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe - itt a karácsonyi akcióban az egyéves belépőhöz grátisz gyerekjegy és újság-előfizetés is jár. A rendes szombati koncert- meg színházjárás monotóniájából sikeresen kizökkenthet egy négy leckéből álló, exkluzív hastánctanfolyam vagy egyéves bérlet Európa legkisebb, szinte kizárólag filmcsemegéket kínáló mozijába, a Cirko Gejzírbe. Ha kimondottan előre tervezősek vagyunk, akár szerettünk következő nyarát is betáblázhatjuk. A jövő júliusi Hegyalja Fesztiválra tízezer forintos, kedvezményes karácsonyi belépőket árulnak, 2009 legnagyobb európai zenei happeningjére pedig már csak a szlogen kedvéért is megéri elővételben váltani hetijegyet: Szigetet a fa alá!

Jóféle árukapcsolással dolgoznak a Művészetek Palotája (MüPa) és a Nemzeti Színház marketingesei. A lágymányosi "szomszédok" ugyanis a december 1. és 31. között dzessz- vagy klasszikus zenei bérletet vásárlókat utalvánnyal lepik meg, amellyel a teátrumban ötszáz forintos belépők válthatók például az Oresztész vagy a Hermelin című előadásra. (A Nemzeti bérletesei szintén ötszázért hallgathatnak koncertet a MüPában.)

A legpazarabb karácsonyi kínálat vitathatatlanul a színházaké. Honlapjukon fenyőágas-csillagszórós hirdetésekkel népszerűsítik most a jegycsomagokat - többek között - az Örkény, a Kolibri, a József Attila, a nyíregyházi Móricz Zsigmond és a Pécsi Nemzeti Színházban, valamint a Nemzeti Táncszínházban. Bár a Bárkában az ünnepi jegycsomaggal együtt jár a társulat karácsonyi partijára szóló meghívás is, a pálmát mégiscsak a Budapesti Operettszínház viszi, ahol a három produkcióra szóló karácsonyi bérletet ünnepi dísztokba csomagolják, a december 25-i Abigél-előadások szüneteiben pedig bejglit szervíroznak.

Koncertjegyügyben a Király utcai Lemezkuckóban próbálkoztam, ám Nagy Attila munkatárs azt tanácsolta, ha huszonöt másodpercnél hosszabb időt szeretnék vele egy huzamban társalogni, hívjam vissza januárban. A kulturális utalványaikat CD-re és koncertbelépőre váltókat este hatkor úgy kell kituszkolniuk a kuckóajtón.

- Nincs mit csodálkozni ezen - vágja rá a Bookline internetes könyváruház vezérigazgatója, Dietrich Tamás, amikor azt kérdezem: miként lehetséges, hogy másról sem hallani, mint válságról, meg kiürült malacperselyekről, az emberek mégis egymást tapossák a könyvesboltokban. - Épp azért, mert nincs pénzük - magyarázza Dietrich. - Sokaknak a háromezer forintos könyvutalvány vagy lemez az egy szem ajándékuk.

De hogy pénzszűkén az üzlet használtkönyv-részlegét kezdenék ostromolni a vásárlók, ezt valószínűtlennek tartja az igazgató. Akárcsak a Múzeum körúti Központi Antikváriumban, karácsony előtt náluk sem a pár száz forintos ponyvákat, ellenkezőleg, a könyvritkaságokat, a drága metszeteket keresik.

Mindenesetre a nem hagyományos ajándékok képtelen versenyében nálam a Bookline jövőre tervezett újítása a győztes. Aki 2009 karácsonyára tőlük vásárolna utalványt, meglepetését még egy szalaggal se kötheti át, mint a borítékba csúsztatott bérletet. Ajándéka számokból és betűkből álló azonosító lesz, amellyel szerette beléphet a könyváruház internetes rendszerébe, és púposra pakolhatja virtuális kosarát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.