Magyarok Kohker romvárosában

Magyarok fogják elkészíteni a Kambodzsa Kohker nevű királyi székhelyének régészeti topográfiáját, amely a másik királyi központnál, a jóval ismertebb Angkornál is régebbi, a X. században élte fénykorát. Erről írt alá megállapodást a budapesti székhelyű Angkor Alapítvány elnöke, Jelen János, valamint a projektfinanszírozó Magyar-Indokínai Társaság és a kambodzsai műemlék-felügyelőség a napokban Kambodzsában, adta hírül az MTI.

A 81 négyzetkilométer kiterjedésű egykori khmer királyi központból körülbelül száz kőépület maradhatott fenn, tudtuk meg Siklódi Csillától, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársától, aki szintén részt vesz a januárban induló projektben. E száz épületnek körülbelül hetven százalékát benőtte az őserdő vagy betakarta a föld, ma is kiemelkedik azonban a terület közepén álló, negyven méter magas, hétszintes piramistemplom.

A kutatást végző három magyar csoport egyik feladata épp az épületállomány és a városszerkezet pontos topográfiájának elkészítése lesz. A területen korábban franciák és japánok végeztek felméréseket, de a romváros régészetileg még érintetlen. Az első ásatásokat Laszlovszky József régész, a CEU tanára vezeti majd. A több mint egymillió dollár értékű kutatást pedig Zelnik István egykori diplomata, a Magyar-Indokínai Társaság tulajdonosa magánvagyonából finanszírozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.