Kádár János szerencséje

Fényképfelvételt bogarászott elő Kádár János 1977 nyarán, amikor VI. Pál pápánál járt audiencián. A képen Farkasrét frissen épült betontemploma díszelgett, a katolikus egyházfő pedig megbékélve nyugtázta: a bebetonozott szocialista blokk országa jó útra tért, hisz felépült az első templom a világháború után. Azzal persze nem büszkélkedett a pártvezér, hogy az egyház a lebombázott temetőkápolna helyett kényszerült a szemközti kocsma épületébe, amelyet aztán csak bővíteni engedett a hatóság, és kizárólag a tervezői lelemény mentette meg a félszegségtől a Mindenszentek templomát.

A fotók és a tervek most a Kortárs Építészeti Központ átmeneti szálláshelyén, a Szervita tér irodaház-matuzsálemében, az Országos Műszaki és Fejlesztési Hivatal egykori székházában láthatók - Szabó István építész életmű-kiállításán. Szabó jegyzi mind a tárlatnak otthont adó és lebontásra ítélt székházat, a farkasréti templomot, a Magyar Rádió Pagodáját, akár csak az Erzsébet téri buszállomás és a Ferihegy 1. berendezését.

A Bauhaustól a posztmodernig - egy elfelejtett mester címmel ma nyíló tárlat kurátora, a művészettörténész Kovács Dániel a családi pincéből, hagyatékból előhalászta a farkasréti templom eredeti makettjét, de a földszinti díszteremben láthatók ezen és a következő hétvégén az Ybl-díjas építész szobrai, grafikái, és az 1958-as brüsszeli világkiállításra tervezett plexiszéke is.

A farkasréti betontemplom
A farkasréti betontemplom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.