Miből fizet a Nemzeti?

A részvénytársaságként működő Nemzeti Színháznak 103 millió forint építményadó-hátraléka van. Míg Gegesy Ferenc polgármester (független) előterjesztésében 50 millió forint elengedését és 53 millió részletfizetését javasolta, a helyi szocialista és fideszes képviselők azt szavazták meg: 50 millió forintot egy összegben, a többit részletekben törlessze a teátrum.

Az SZDSZ ferencvárosi szervezete elítéli a döntést. Álláspontja szerint ez ellehetetleníti az "emblematikus kulturális intézményt" - közölte az SZDSZ csütörtökön az MTI-vel.

Erre reagált szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében a Nemzeti Színház. Mint írják: noha a Nemzeti kulturális intézmény, gazdasági társaságként működik, ezért a helyi adó fizetése alól nincs jogszabályi mentessége. A 103 milliós adóhátralék az épület hivatalos átadását követő gazdasági évtől (2003-tól) gyűlik. Ezt először 2007. április 17-én vetették ki. A teátrum korábban sem vitatta fizetési kötelezettségét, és az önkormányzattal tavaly óta folyamatosan tárgyal erről. (Idén ősszel a 2003-ra vonatkozó adó megérkezett az önkormányzathoz.)

De az elmúlt időszak költségvetéseibe nem tervezték bele ezeket az összegeket, a megszavazott kifizetési ütemezés a Nemzeti működését nagyban befolyásolná a következő években. Mivel lehetetlen az épület üzemeltetési költségeit jelentősen módosítani, ez csak a produkciós kiadásokból vonható el. A teátrum vezetése a további tárgyalásokban és a kompromisszumban bízik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.