Nagyvárosi boulevard

Akkor most vegyük szépen sorba, mi minden nincs már, ami még javában volt a pesti Rákóczi úton ezen az 1963 karácsonya előtt készült képen. Először is nincsen Lotto Áruház a Klauzál utca sarkán, pláne rég nem látható a nevezetes dekoráció: "homlokzatán messzire látszó számjegyek hirdetik a legutóbbi lottóhúzás kisorsolt nyerőszámait" - írta ekkortájt Budapest új útikönyve. De ugyanúgy nincsen Alkalmi Áruk Háza (Rákóczi út 20/a), "Extra" Különleges Méretek Áruháza (4/6.), sőt Verseny Áruház (12.) sem.

Egyáltalán, feledésbe merült az a régi nyüzsgés is, amelyet az akkori bedekker így írt le: "egy évszázadon keresztül mind a mai napig megőrizte forgalmas, fő ütőér jellegét. Ma is a vidékről Budapestre érkező vidéki tömegek kedvelt bevásárlóhelye (vonatok érkezésekor gyakran több itt a vidéki sétáló, mint a budapesti), ma is rajta keresztül halad a város szívéből a keleti iparnegyedek felé és tovább, az Alföld felé irányuló forgalom."

Hiába keresnénk aztán villamost a Rákóczi úton. Bő négy évtizeddel ezelőtt több viszonylat is közlekedett Pestnek ezen a főútján, a fotón látható 68-as például Zugló felé járt. Szinte egymásba értek a szerelvények: zötyögtek az épülő Erzsébet híd pesti hídfőjétől keletnek - bár épp 1963-ban, egészen az Astoria aluljáró november végi átadásáig a Kiskörúttól kénytelenek voltak visszafordulni.

Talán mondanom se kell, hogy ma már parkoló autót se látni, hisz tilos a megállás a Rákóczi út mindkét oldalán. De akkoriban egy ilyen Orion tévésdoboz felpakolása a Moszkvics taxi tetőcsomagtartójára még nem fenyegetett azzal a veszéllyel, hogy két perc alatt beáll tőle az egész város. Fogyott is a televízió rendesen: míg 1958. április 15-én mindössze 5567, 1967 januárjában már egymillió előfizetője volt a Magyar Televízió adásának.

S bár kereskedelmi pezsgést, vidám forgatagot, parkoló autót és villamost már nem láthat a Rákóczi út felé sétáló polgár, egyvalami változatlan maradt az útnak ezen a szakaszán: az árkádok sora. Az a kissé komor, piszkos és kísérteties építmény, amelyről a kortársak még lelkesedéssel, habár a kötelező frazeológiát sem mellőzve állították: "Az 1956-os ellenforradalom a Rákóczi utat súlyosan megrongálta; azóta a sérüléseit kijavítottuk, az útvonal hatalmas lendülettel épült újjá, modern árkádsorokkal, neonfényekkel szépült meg, s ma megifjodott, valóban nagyvárosi boulevard-rá lett a Rákóczi út."

Az írás és a fotó a nol.hu-n hetente megjelenő Képmentő sorozat egy darabja. A Képmentő a Népszabadság gazdag archívumából válogat.

Karácsonyi bevásárlás a Rákóczi úton
Karácsonyi bevásárlás a Rákóczi úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.