A Pottert segítő Bogár Bárd meséi

Éppen tíz év alatt futotta be a Harry Potter-sorozat a pályáját. 1997 júniusában jelent meg az első kötet, és tavaly júliusban a befejező hetedik. Joanne Kathleen Rowling a múlt század nagy sikerszériáihoz (Gyűrűk ura, Csillagok háborúja) hasonlóan teljes univerzumot hozott létre, amelyben a részleteknek megvan a maguk helye, és éppen az "összefüggések" megvitatása a rajongótábor tagjainak legnagyobb élvezete.

A szerző a kezdetektől ráérzett erre, és mindig gondoskodott a könyv világát tágító kiegészítésekről. Nemcsak a szokásos kísérő elemekre - honlap, tárgyak, filmek - figyelt, hanem például arra is, hogy a varázslótanoncok kedvenc játékának történetéről már a harmadik évben külön füzetet adjon közre A kviddics évszázadai címmel.

J.K.Rowling-Bogár Bárd meséi
J.K.Rowling-Bogár Bárd meséi

A sorozatnak vége, de a könyv kultusza él, és Rowling megtalálja a módját, hogy segítsen fenntartani. A hetedik kötetben kulcsszerephez jut egy könyv, a Bogár Bárd meséi, amelyről az olvasó megtudja, hogy öt történetet tartalmaz, de csak eggyel ismerkedhet meg közülük. Tavaly a szerző hét, kézzel írt példányban közreadta mind az öt mesét. Az egyik 1,95 millió fontért - 588 millió forintért - kelt el a Sotheby's árverésén. Rowling az irdatlan összeget jótékony célra ajánlotta föl, ahogy egy jótékonysági alapítvány számláját gazdagítja a Bogár Bárd meséinek nyomtatott kiadása is, amely az egész világon egyszerre, december 4-én jelenik meg.

- Eddig nem kaphattuk meg előre a sorozat soron következő darabjának kéziratát, a fordító csak az angliai megjelenés után kezdhetett munkához - mondta lapunknak Balázs István, az Animus Kiadó ügyvezetője. - Most viszont már kész Tóth Tamás Boldizsár fordítása, magyarul is ugyanakkor lehet kézbe venni a könyvet, mint sok más nyelven világszerte.

A kiadó csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, a közvetlen költségei levonása után megmaradt pénzt átutalja az angliai alapítványnak. A Harry Potter hét kötetéből eddig mintegy 400 millió példányt adtak el a világon, Magyarországon is jóval több mint egymilliót. Az új mesekönyv példányszáma meg sem közelíti majd a százezer fölötti szokásos induló számot, de a kiadó készen áll, hogy további kiadásokkal rukkoljon elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.