Modellértékű kiállítás

Az építész szeret játszani: ott lakozik benne a gyermek, aki a legójából az első házát építi. Makettet persze nem ezért készít. Annak fontos szerepe van a tervezésben, a leendő építmény vizuális megjelenítésében.

Makettet építeni bármiből lehet, ezt kimondhatjuk, miután megnéztük a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 100 modell, 100 szoba című kiállítását. Az egyszerű tablettás doboztól a lézergravírozott, UV-fényben fürdő üvegtömbig bármi lehet a gondolat hordozója. Hullámpapír, pingponglabda, krómnikkel és drót, plexi, falemez vagy durrogtatós buboréknejlon.

Az egyik legérdekesebb darab Carlos Mourao Pereira portugál tervező tengerbe lógó fürdőmedencéket ábrázoló famakettje. Pereira a tengerpart sekély vizében illatosított vizű medencéket képzel el vakok számára. A tervező maga is vak, makettje ezért kifejezetten tapogatásra készült, benne igazi vízzel, s persze az építészeti koncepció is Braille-írással van mellékelve.

Meg kell említeni az Egeraat iroda lézergravírozott üvegkockáját is, melyben hologramszerűen jelennek meg egy koppenhágai beruházás hagyománykövető, Hansa-típusú polgárházai. A makett túl pici ahhoz, hogy használható legyen, egy négyzetdeciméterbe zsúfolódik öszsze egy egész háztömb. De szép. Az UV-fénnyel megvilágított sötét szoba közepén mint valami gyémánt ragyog a világító makett. Körülötte a falakon ezernyi origamidaru lebeg, s világít kékesen. A jó prezentáció fél siker. Nemcsak a kiállításon, a megrendelő előtt is. Az egyik kiállító például elvihető nyalókákat szúrt a hungarocelltalapzatba.

Meghökkentő a Palatium Stúdió makettje is a 4-es metró Tétényi úti állomásáról: üvegfelhők lógnak be a mozgólépcsők fölé. A Sporaarchitects tervezte törökbálinti óvoda tetejét ovis jelekkel metszették, törték át, s így a kivágatokon keresztül a napfény rajzolja a földre, a falakra a gyerekek jeleit. Tetszik Kéki András népligeti narancsháza, érdekes Kápolnás Gergely Dunára helyezett bárkatemploma, Radnai Gergely gerincoszlopot utánzó felhőkarcolója, Kapitány András pingponglabdákból és pálcikákból épített "atomiuma" s jelszava, miszerint az építészetnek lángolnia kell.

Néhány projekt már ismerősen köszön ránk: Oosterhuis bálnaépületét már építik a Közraktáraknál, a kormányzati negyedet viszont nem építik, a budafoki új víztorony pedig már megépült - itt egy meg nem valósult változatát láthatjuk maketten.

Hétvégén péntektől vasárnapig a délutáni órákban még megnézhető a kiállítás a bontásra ítélt Szervita téri irodaházban, melynek helyén rövidesen Zaha Hadid buborékja áll majd. A makettek között természetesen ott látható ez is.

A közraktáraknál épülő 'Cet'
A közraktáraknál épülő 'Cet'
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.