Rukkola, borsmustár-levél és rukkolás rétes
"Eruca sativa"
A mediterrán konyha fontos fűszer- és salátanövénye.
Tormával és a mustárral rokon. Ismerkedni, barátkozni kell ezzel a sötétzöld, erős, intenzív pikáns, és egyben ismeretlen ízvilágú (kissé dióra emlékeztető aromájú) salátanövénnyel.
Érdemes (nyersen) sokat fogyasztani belőle, mert erősen vese- és vértisztító hatású és magas C- és B-vitamin-tartalmáról ismert, továbbá étvágyjavító és tonizál is egyben.
Szendvicsekbe, pizzára, salátákba, zöld köretként szabadon használható.
Rukkolás rétes
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 lap rétestésztához: 4 lap rétestészta, 125 gr rukkola, 1 fej vöröshagyma, 100 gr reszelt parmezán, 2 ek tejföl, 1 db tojás, 1 kk bazsalikom, 1 kk borsikafű, 2 ek hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk tengeri só
A sütőt 200 oC-ra előmelegítjük. A hagymát apró kockákra aprítjuk, és forró olajon pároljuk. A rukkolaleveleket összevágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához, és addig pároljuk, míg össze nem esik. Hozzáadjuk a 2 evőkanál tejfölt, a fűszereket, az olajat és a tojást.
A rétestésztára tesszük a tölteléket, egyenletesen az egész felületén elosztva, majd rászórunk 5 gr reszelt parmezánt. Feltekerjük és a kiolajozott és kilisztezett tepsibe tesszük (gyorsan dolgozzunk, hogy a tészta ne ázzon el).
A tetejét kenjük meg olajos tejföllel és szórjunk rá parmezánt, bazsalikomot.
Sütőben 30-35 percig sütjük.