Kétnapos filmmustra a Toldiban

Több mint negyvenórányi játék-, dokumentum- és animációs filmet, az elmúlt évtizedben adott filmtámogatásokból készült munkák legjavát vetíti mai és holnapi Mustráján az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a pesti Toldi moziban.

Indításként ma 5 órakor kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Toldiban, amelynek apropója egy nemzetközi tévészpotkampány. Ennek célja fölhívni a figyelmet arra: a televíziónak ártalmas hatásai is lehetnek a gyerekekre. Az eszmecsere résztvevői között vezető kriminológus, gyerekpszichológus, ORTT-szakértő, valamint Varró Dániel személyében költő is szerepel.

A vetítések már 4 órakor a Toldi kistermében elkezdődnek két szerzői játékfilmmel: Mundruczó Kornél Szép napok és Kamondi Zoltán Kísértések című alkotásával. Később a többi között két sikeres irodalmi adaptációt is láthatunk: a Márai Sándor Eszter hagyatéka, illetve Závada Pál Jadviga párnája című regényéből készülteket. A nagyterem este hétkor kezd egy kuriózummal: Siklósi Szilveszter a hansági "Maugli", vagyis Hany Istók XVIII. századból eredeztethető legendájáról készített filmet. A továbbiakban olyan díjnyertes alkotások is vászonra kerülnek, mint Sopsits Árpád Torzók vagy Pálfi György Hukkle című filmje.

Holnap délelőtt a nagyterem matinéján mesefilmek szerepelnek, majd Szaladják István, Makk Károly, Herendi Gábor, Kamondi Zoltán és Tarr Béla egy-egy produkcióját vetítik. A kisteremben 9 órától több animáció, majd Gárdos Péter Porcelánbabája látható. Fél 12-től éjjel 1 óráig dokumentum-, illetve dokumentarista filmek sorjáznak a vásznon.

Kamondi Zoltán Dolina című filmjének egyik főszereplője: Molnár Piroska
Kamondi Zoltán Dolina című filmjének egyik főszereplője: Molnár Piroska
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.