A képernyő frissül

Néhány napja vált teljessé a „papíralapú” Magyar Nagylexikon: a tizennyolc alapkötet, a 19. számot viselő kiegészítő kötet, a kétkötetes Kronológia után a Művek Lexikona 3. kötete tett pontot a párját ritkító vállalkozás végére. Ezzel egyidejűleg jött világra az első tizenkilenc kötet elektronikus formája. A nagylexikon előfizetőinek, használóinak sok tízezres tábora immár képernyőn is megtalálhatja az eddig csak papíron olvasható-látható mintegy 160 ezer szócikket és 19 ezer illusztrációt.

- Sőt, annál valamivel többet is - teszi hozzá Szlávik Tamás főszerkesztő. - Mert nemcsak a 2004-ben megjelent 19. kötet kiegészítéseit, javításait építettük bele az elektronikus szócikkekbe, hanem jó néhány esetben a 2004 óta bekövetkezett történéseket is. A www.nagylexikon.hu beírása után a kiadó főoldaláról elérhető űrlap kitöltésével regisztráltathatja magát minden előfizető, és utána kedvére keresgélhet-barangolhat az információk rengetegében. Tudva - hívja fel rá a figyelmet a főszerkesztő -, hogy ez még csak a béta-, azaz a próbaváltozat. Mert munkatársaival az év végéig folyamatosan dolgoznak a rendszer technikai tökéletesítésén. Hogy aztán az új esztendőben még felhasználóbarátabb legyen az akkor már 1.0-ásnak nevezett, és bizonyos feltételekkel bárki számára elérhető "képernyő-nagylexikon".

A rendszer máris többet tud a papírváltozatnál - ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a nyomtatott kötetek feleslegessé váltak volna (nemcsak azért, mert nincs mindenkinek otthoni számítógépe, hanem azért is, mert más érzés, élmény a képernyőt nézni, és más egy könyvet az asztalra téve, az ölünkbe véve lapozgatni).

A képernyőn nemcsak a szócikkeket nézhetjük meg, hanem megtudhatjuk, hogy például a Duna neve 3899, a Grönland 122, az ásvány szó 2143, a kilométer 54, az ember 6960 szócikkben fordul elő - igaz, az "ember" nemcsak önmagában, hanem szakemberként, emberpárként, emberi jelzőként, sőt a december hónapnév vagy a Baden-Württemberg tartomány szócikkben önálló jelentés nélküli hangsorként is.

A Petőfi név 402, azon belül a Petőfi Sándor 48 szócikkben olvasható. Nemcsak a költő életútját ismertető többoldalas szócikkben, hanem a Vahot Imre címszó alatt (ő is megírta a költő életrajzát), a Koltó szócikkben (Petőfi és Szendrey Júlia a képen is bemutatott Teleki-kastélyban töltötte a mézesheteit), a Szervánszky Endre címszónál (a zeneszerző Petőfi verseire komponálta Az éj című kantátáját) vagy éppen az Állami díjasok listájában (1965-ben a Martfűi Tisza Cipőgyár Petőfi Sándor szocialista brigádját érdemesítették e kitüntetésre).

- Amint befejezzük a Nagylexikon.hu technikai tökéletesítését, hozzákezdünk az 1.0-ás változat fejlesztéséhez, tartalmi frissítéséhez. A szerkesztőségben dolgozó és külső munkatársaink - ahogy eddig is tették - figyelni fogják a világban történteket, és ami a lexikonba kínálkozónak látszik, az elvben percek múltán, a gyakorlatban a szükséges ellenőrzések után, de mindenképpen nagyon rövid idő elteltével megjelenhet majd a felhasználók képernyőjén.

Súlyos adatok
Súlyos adatok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.