Vándorfesztivállal ünneplik a századik évadot

Éppen száz évvel ezelőtt Csiky Gergely Nagymama című komédiájával nyitották meg a veszprémi teátrumot, amely a hatvanas évek óta rendelkezik önálló társulattal, és amelyet a mostani jubileumi évadban az egy évvel ezelőtt kinevezett új direktor, Bujtor István, valamint az általa kiválasztott művészeti vezető, Eperjes Károly irányít. A centenáriumi ünnepséget egyébként éppen egy Eperjes-bemutatóhoz kötötték: a ma esti premieren a művészeti vezető látható Moliere szerepében Mihail Bulgakov Álszentek összeesküvése címmel ismertté vált drámájában.

Az évforduló apropóján szombaton nyílt napot tartanak az épületben: a nézők ezúttal betekinthetnek a kulisszák mögé, valamint Ordasi Zsuzsa művészettörténész és Potzner Ferenc építész segítségével felfedezhetik a százéves épület rejtett értékeit. A századik születésnap alkalmából jelenik meg a Veszprém Megyei Színházművészeti Lexikon is.

A Bujtor-Eperjes páros ötlete volt, hogy a centenárium évében életre hívják a vidéki színházak vándorfesztiválját, amelynek elsőként az ünnepelt intézmény ad otthont. A vándorfesztivál lényege, hogy egy hét leforgása alatt hét teátrum - mintegy ajándékként - egy-egy előadással kedveskedik a veszprémi publikumnak.

A kecskemétiek a Hajmeresztő című darabot hozzák, Sopronból a Hamlet érkezik, az RS9 színház egy Latinovits-esttel készül, a szolnoki színház a Feketeszárnyú cseresznyét mutatja be, a miskolci teátrum a Portugált viszi színre, a békéscsabaiak pedig a Disznójátékkal készülnek. Vidnyánszky Attila rendező két színházzal is bemutatkozik: egyrészt az általa irányított debreceni Csokonai Színház Úri muriját láthatja a közönség, valamint vendégrendezőként éppen a veszprémi társulattal mutatja be a Bulgakov-darabot.

Bujtor Istvántól megtudtuk, a Vándorfesztivál jövőre Sopronban folytatódik, de a résztvevők a következő hét évben egy-egy hétre valamennyi most fellépő teátrumban találkoznak majd.

Eperjes Károly Bulgakov Moliere  című szomorú-vígjátékának  főpróbáján, a veszprémi Petőfi Színházban
Eperjes Károly Bulgakov Moliere című szomorú-vígjátékának főpróbáján, a veszprémi Petőfi Színházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.