Tizenkét négyzetméter könyvtár

Adorjáson, a polgármesteri hivatalban berendezett könyvtár és tanoda ajtajára kitűzött órarend minden rubrikájában más gyerek neve van. A rózsaszín Zsófikáé, aki hétfőn jár, utána a 9. osztályosok jönnek gyakorolni. Az egyórás foglalkozásból minimum fél órát töltenek a házi feladat elkészítésével, utána számítógépezhetnek.

- Ezért is jár ide szinte az összes kisiskolás, alig lehet őket kirobbantani a számítógép elől - mondja Piri Magdolna, aki a könyvkölcsönzés mellett a Szent Márton Caritas Alapítvány szociális munkásaként segíti délutánonként az adorjási gyerekek iskolai felzárkóztatását A mindössze 12 négyzetméteres szoba berendezése egy zöld kockás viaszos vászonnal letakart asztalból, nyolc székből, két számítógépből és persze könyvespolcokból áll, rajtuk szépen betűrendbe szedve sorakoznak az adorjásiak olvasmányai: 2000 könyv.

Piri Magdolna tizenhét éve kezdett gyűjteni könyveket, miután megszűnt a mozgókönyvtár, vagyis nem járt tovább hetente a kocsi, ahonnan a helyiek addig kölcsönözhették őket. Azt mondja, ráért, éppen akkor maradt munka nélkül, írt a barátoknak, munkatársaknak, hogy akinek van fölösleges könyve, küldje el. Amikor öszszejött az első kétszáz könyv, összeszögeltek egy régi üveges szekrényt, beállították a polgármesteri hivatalba, és az lett a könyvtár.

- Láttam, van 6-8 ember, aki szintén szeret olvasni, ők voltak az első könyvtárlátogatóim, de később nemcsak a faluból, hanem a szomszéd településekről is jöttek. Fél év múlva a polgármester azt mondta, menjünk el Siklósra, és az ottani kis antikváriumban vásároljunk be hatezer forintért, ami akkor nagyon nagy mennyiség volt, 50-60 forintos könyvekből. Népszerű könyveket igyekeztünk válogatni, ifjúsági irodalmat, krimiket és valamennyi szépirodalmat. Akkoriban a Delfin könyvek voltak a legnépszerűbbek, de vitték Moldova köteteit, évkönyveket, Leslie L. Lawrencet, Nemere Istvánt, az idősebbek olvastak Gárdonyit, Jókait, voltak néhányan, akik folyton második világháborús könyveket kerestek. A megyei könyvtár nagyon sokat segített attól fogva, hogy megtudták, van itt egy 200 kötetes könyvtár - mondja Piri Magdolna, aki korábban a sámodi körjegyzőségen dolgozott, így aztán a felnőttek őt keresik meg, hogy segítsen ügyeik intézésében, töltsön ki nyomtatványokat, faxoljon, értelmezzen hivata-los levelet, és válaszoljon,
de Adorjáson beletartozik a könyvtári szolgáltatásba az adóbevallás elkészítése is. Bárki bejöhet, a könyvtáros megnyitja neki az adóbevallási programot, és segít a kitöltésben.

Az itt élő 210 lakosból 74 az iskolaköteles gyerek, közülük mindenki hátrányos helyzetű. Piri Magdolna szerint, az, hogy Adorjáson lakik valaki, már hátrányos helyzet, az Ormánság száz kistelepülése kiesett az ország vérkeringéséből, mivel innen nagyon költséges és időigényes eljutni egy városi munkahelyre. A gyerekekkel más a helyzet, őket iskolabusz szállítja a vajszlói általános iskolába. Legtöbbjük valamilyen szakiskolában tanul tovább, de Adorjásnak van három Bursa Hungarica-ösztöndíjas egyetemistája is.

Piri Magdolna szerint a gyerekek meghálálják a törődést, és megszokják a rendszeres munkát. A könyvtárban legutóbb az Országos tini könyvtári napokra szervezett programot. - Összecsődítettem a nagyobbakat, megkértem őket, öltözzenek fel divatosan, mert
a divatról beszélgettünk. Nézegettünk az interneten topikokat, hogy egészséges-e a divat, a tetoválás, a piercing és a ma divatos holmik viselése. Kell egy hely, ahol a gyerekek választ kapnak kérdéseikre, mert otthon nem nagyon beszélgetnek, nem olvasnak nekik, a meséket szinte csak a rajzfilmekből ismerik. Azért 6-7 gyerekünk kiolvasta a Harry Potter több kötetét is. A kisebbek legszívesebben az állatos képeskönyveket lapozgatják, az anyukák szakácskönyvet visznek vagy nevelési tanácsadót, sokan kikölcsönözték Dan Browntól A Da Vinci-kódot, rongyosra olvasták a Júlia és a Romana füzeteket, valamint a Danielle Steel-könyveket - sorolja a mostani bestsellereket, majd hozzáteszi: megvan minden kötelező olvasmány, és tart szépirodalmat.

És minden sorba becsempész egy-egy Bronte- vagy Dickens-kötetet, hogy a polcokon keresgélők találkozhassanak veretes nevekkel is.

Tanulni és számítógépezni is lehet
Tanulni és számítógépezni is lehet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.