Szűk esztendő jön a kultúrára?

Még bizonytalan, milyen mértékben érinti a hazai kultúrát a világméretű pénzügyi válság. Szinte biztosnak látszik, hogy megkurtítják az állami kulturális büdzsét (is), és kevesebb pénze lesz jövőre a legnagyobb kultúratámogató szervezetnek.

Az évi 8-9 milliárd forinttal gazdálkodó Nemzeti Kulturális Alapnál már az idei évre sem kedvezőek a kilátások. Érdeklődésünkre Harsányi László elnök elmondta: hiányosan teljesültek az év első tíz hónapjában az előirányzott járulékbefizetések. (Az NKA különböző kulturális és iparcikkek eladása után járó egyszázalékos kulturális járulékokból támogatja a kultúra egyes területeit.)

Igaz, a karácsonyi vásár tavaly jelentősen "megdobta" a bevételt (mintegy 700 millió forinttal), de ennyivel józan becslés szerint az idén már nem számolnak. Bár az idei államháztartási törvény lehetővé tesz pótlást az állami költségvetés tartalékából, nem biztos, hogy ez jövőre is így lesz. Az idei 8,5 milliárddal szemben jövőre 8,7 milliárdos bevételt irányoz elő az NKA-nak a jelenlegi költségvetési tervezet, miközben a kormány már 3,8 százalékos visszaesést prognosztizál a vásárlással megvalósuló hazai fogyasztásban.

Ha megnézzük az NKA legnagyobb járulékfizető forrásait - a reklám, az újságok, könyvek és a szórakoztatóelektronika piaca várható forgalmát -, rögtön világossá válik a kisebb bevétel oka. Mint mindenütt, a reklámszakmában is újratervezik a jövő évet, és - Levendel Ádám, a Szonda-Ipsos Kutatóintézet vezetője, a Reklámszövetség volt elnöke szerint - szolid csökkenés várható a reklámköltésekben, legfeljebb idei összegben marad a jövő évi ráfordítás. És miután a járulékfizetés önadózó, lesznek, akik "megfeledkeznek" majd e kötelezettségükről.

A könyvszakma érdekvédelmi szervezeténél, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésénél fontolgatják, kérik az egyszázalékos járulékfizetés eltörlését. Zentai Péter László egyesülési igazgató elmondta, másfél évtizede a befizetett könyves járuléknál jóval kevesebb támogatást kap a szakma, az utóbbi két-három évben szinte megszűnt a jelentős könyves rendezvények állami támogatása. (Nem segítették például az idei frankfurti könyvvásári részvételt, a jövő évi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a Szép Magyar Könyv pályázatot és így tovább.) - Ha ez marad, nincs értelme a járulékfizetésnek - állapítja meg Zentai. A könyvesek egyébként nagyon bizonytalanok abban, mi várható a recesszió nyomán. Vannak, akik még átmeneti föllendülést is elképzelhetőnek tartanak (a karácsonyi vásárban), ha az emberek drágább háztartási cikkek helyett inkább könyvet vesznek ajándékba.

Az utóbbi esetben csökkenne a forgalma a drága LCD tévéknek, telefonoknak, számítógépeknek és más otthoni elektronikának. De a nyomtatott újságok piacán is inkább recessziónak nézünk elébe. Ezért többen is úgy gondolják, az NKA mostani bevételi előirányzatát több százmillióval is csökkenteni kell. Híreink szerint erről kormánypárti képviselői indítvány várható.

Javítana a mecénás NKA helyzetén, ha sikerült volna az idén elfogadtatni azt a törvényjavaslatot, amely "korszerűsíti" a járulékfizetésre kötelezettek körét: csökkenti vagy törli a könyv és más kulturális termék járulékoltatását, és bevezeti egyebek között az internetes szolgáltatások után járó kulturális járulékot. A javaslatot azonban akkor terjesztették a T. Ház elé, amikor a kormány elvesztette parlamenti többségét, és az érintett internetes cégek meg tudták szervezni meglepően heves ellenkampányukat.

Ezt a törvényjavaslatot formálisan ugyan nem vonták vissza, de a tárca már nem számol vele. Saját költségvetésében is alighanem érzékeny lefaragásokat kénytelen elszenvedni (a pontos mértéket még nem ismerjük). Az Országgyűlés kulturális bizottsága elé ma kerül a módosított kulturálisbüdzsé-javaslat.

A Nyugat-kiállítást is az NKA szponzorálta
A Nyugat-kiállítást is az NKA szponzorálta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.